Harry Jelínek se narodil v roce 1905 v rodině bohatého vlašimského lékaře. Matka od malička dbala na to, aby studoval francouzštinu, angličtinu a v té době samozřejmě i němčinu. „Jeho maminka se jmenovala Františka. Ovšem nechala si říkat Ksandra. Pořád si na něco hrála. A na Harryho nedala dopustit. Tím ho ale dost zkazila,“ řekla týdeníku Reflex Helena Fantová, která si Harryho dobře pamatuje.

Studentká léta

Studium nebylo jeho silnou stránkou. Vyhodili ho ze dvou gymnázií. Na reálce v Praze se mu nakonec podařilo odmaturovat. Přes kontakty vlivného otce se prominentní fracek Harry nakonec dostal na medicínu.

Studium ho nebavilo. To ale neplatí o studentském životě.  S kapsami plnými peněz bohatých rodičů si užíval v luxusních barech a drahých restauracích. Tam zřejmě začala jeho kariéra podvodníka. Přestože na vysoké škole nesložil ani jednu zkoušku, nechával se oslovovat doktore, nebo inženýre a stal se profesionálním gigolem. Paničky z vyšších kruhů ho milovayi.

Kariéra hochštaplera

Hraběnka Lizy, jedna z jeho obdivovatelek, ho zasvětila do světa obchodu s uměním. Kvůli pochybným prodejům a nákupům uměleckých děl bylo na Jelínka podáno neuvěřitelných 501 žalob. Ještě neuvěřitelnější však je, že všechny skončily smírem, nebo stažením žaloby.

Pak přišel Harryho mistrovský kousek. Americkému žvýkačkovému magnátovi prodal Karlštejn. Z pražské galerky najal desítky komparzistů a s pomocí podplaceného kastelána na hradě uspořádal party. Všichni Harryho okázale oslovovali barone. Americký podnikatel uvěřil, že je Karlštejn jeho. Jelínek se pak chlubil, že od něj vyinkasoval 30 000 dolarů.

Jako třešničku na dortu se Jelínkovi podařilo prodat Čechoameričanovi Nowakovi pražskou tramvajovou linku číslo 1. Nechal si vyplatit zálohu 4 000 dolarů a znovu zmizel jako pára nad hrncem.

Harry Jelínek - antisemita a vyznavač Adolfa Hitlera

Harry Jelínek je vnímán jako sympatický podvodník se smyslem pro recesi. On měl ale i jinou, temnou tvář. Tvář fanatického bojovníka proti údajnému židovskému nebezpečí.

Když do Prahy vtrhla německá vojska, Jelínek je nadšeně vítal. "Vidím Harryho, směje se na celé kolo a pak, k mému nesmírnému údivu, natáhne před sebe pravici a zařve: Heil Hitler!" vzpomíná další pamětník, kterého Reflex vypátral.

Po konci druhé světové války byl pod číslem 653 veden na listině nacistických válečných zločinců a před spravedlivým trestem byl donucen uniknout. Od té doby je u nás oficiálně nezvěstný. Objevovaly se zprávy, že je pod ochranou Američanů, nebo že zahynul kdesi v Bavorsku. Jelínek si ale dál v klidu užíval svých nakradených peněz. Podle posledních zpráv, které se týdeníku Reflex podařily vypátrat, zemřel nikým nerušený v roce 1986 v italském Guarene d’Alba.