Jsem vnukem muže, který vyvraždil vaše předky

Rainer Höss je vnukem jednoho z pachatelů největších zvěrstev v moderních dějinách lidstva. Své minulosti se nikdy nedokázal zbavit. Rozhodl se proto o svém předkovi promluvit nejen před kamerou dokumentaristy Chanocha Ze'evi. Postavil se před izraelskou školní třídu. Přiznal, že je vnukem muže, který vraždil jejich předky po tisících.

Když se jedna z dívek plačky zeptá jestli nemá strach před nimi stát Rainer se Rainer se v slzách zmůže na pouhé: „Omlouvám se, mrzí mě to.“

Ve třídě je i muž, který koncentrák pod vedením Rudolfa Hösse přežil. „Co by jste udělal, kdybyste se s Rudolfem Hössem měl možnost setkat?“ ptá se Rainera starý muž o holích. „Zabil bych ho, vlastníma rukama bych ho zabil!“ odpovídá bez rozmyšlení Rainer.

Rudolf Höss

Rudolf Höss byl dopaden Brity 11. března 1946. U norimberského tribunálu svědčil v procesu s Ernstem Kaltenbrunnerem a poté byl předán k soudu do Varšavy. Tam byl odsouzen k trestu smrti. 16. dubna 1947 byl oběšen tam, kde vyvraždil statisíce Židů – na šibenici za krematoriem č. 1 v Osvětimi.

U norimberského procesu s ledovým klidem v tváři popsal, jak probíhalo zabíjení lidí pod jeho velením. "Samotné usmrcování trvalo nejkratší dobu. Za půl hodiny jsme mohli vyřídit 2 000 lidí, ale spalování trvalo strašně dlouho. Zabíjení bylo lehké, nebylo třeba ani stráží, aby je nahnali do komor; šli tam dobrovolně, protože si mysleli, že se jdou sprchovat; místo vody jsme pak pustili jedovatý plyn. To všechno šlo velmi rychle."