Vědci porovnávali, kolik hodin svého volného času investovala hospodyňka v šedesátých letech do domácích prací a kolik investuje dnes. Zatímco před několika desetiletími strávila péčí o domácnost 25,7 hodiny, dnes je to jen 13,3 hodiny. Denně tak žena spálila o tisíc kalorií víc. Během té doby vzrostl průměrný obvod pasu ze 71 centimetrů na 88.

„Když vezmete v úvahu čas, který stráví současná žena uklízením a vařením, život je nyní mnohem jednodušší a s tím souvisí i větší hmotnost i obvod pasu,“ je si jistá vedoucí výzkumu, která byla zveřejněná v odborném magazínu PLoS One.

Muži, kteří dělají domácí práce, mají méně sexu

Jiné studie, která byla publikovaná v nejnovějším čísle American Sociological Review, odhalila, že páry, které zachovávají tradiční rozdělení prací, mají barvitější erotický život. Páry, v kterých ženy uklízí, vaří, vytírají, luxují, perou a žehlí zatímco muži kutí v dílně, pracují na zahradě nebo zajišťují materiální chod rodiny, si užívají sexu 1,6 krát častěji než páry, kde si povinnosti rovnoměrně rozložili.

„Identifikace mužů a jejich tradičních rolí přispívá k funkčnímu sexuálnímu chování,“ myslí si autorka studie Julie Brines.

Proti tomu však mluví jiné studie, které naopak prokázaly, že když muži pomáhají v domácnosti, jejich partnerky jsou sexuálně aktivnější a ochotnější.