Čtete seriál na Bleskpromuze.cz 12 Nejhorších českých seriových vrahů. Pravidelně každé úterý.

V našem seriálu se zaměřujeme především na důvody, které vedly k seriovým vraždám. V případě Ladislava Hojera šlo o jednoznačně o sexuální pud, všech pět jeho obětí byly ženy a všechny před a nebo po vraždě zneužil.

Kůže

Zmíněné ostatky, které později Hojer vyhodil i s hrncem, patřily 20tileté Ivaně M., kterou napadl v Brně. Byla jeho čtvrtou, předposlední obětí. Vyhlédl si ji v 30. ledna 1981 na tramvajové zastávce a odtáhl do nedalekého parčíku.

Ivana M. byla první ženou, se kterou měl Hojer styk před i po její smrti. Bylo to také poprvé, kdy při útoku použil nůž. Pak ji uškrtil jako všechny své oběti. Lékaři našli na jejích těle 11 bodných a jednu řeznou ránu: vrah svou oběť vykuchal. Části jejího těla, ňadra a kůži kolem genitálií si odnesl.

Hojer později vypověděl:

"Tyto věci jsem nejprve uschoval do bundy, poté jsem je v igelitové tašce odvezl domů do Prahy a dal do lednice, Týden jsem se pak ukájel na odříznutých orgánech. Potom jsem kusy těla uvařil ve slané vodě a část jsem jich snědl. Jelikož se to, hlavně kůže, nedalo jíst, zbytek jsem vyhodil. Stejně tak i hrnec."

Fotogalerie
4 fotografie

První vražda: Kopřiva

Hojer měl podprůměrné IQ, ale nebyl to žádný hlupák, který by si neuvědomoval důsledky toho, co dělá. Vyučil se sklenářem, byl průměrným žákem. Nepil, ani neužíval návykové látky. Když vraždil, byl zcela při smyslech.

„Nebyl moc přitažlivý, určitě ale nepůsobil odpudivě. Pokud by stál o partnerku, určitě by ji bez větších problémů našel,“ vypověděl PhDr. Pavel Hynek, který vypracoval na Hojera znalecký posudek.

První vraždu spáchal v roce 1978 v Děčíně. Bylo mu 20 let. Nepřijel vraždit, to tak nějak vyplynulo, ale už měl za sebou nejméně jedno znásilnění. Trestán ale nebyl, jeho trestní rejstřík byl čistý.

Do Děčína přijel vlakem, prohlédnou si krásu přírody a seznámit se, případně si užít. Nejprve si vyhlédl mladou dívku a tajně ji sledoval. Když zašla do domu, zklamaně se otočil a chtěl to zabalit, když v tom zpozoroval třicetiletou Evu R.

Srazil ji k zemi a protože se bránila, uškrtil. Poté měl s mrtvolou pohlavní styk a když odcházel, zastrčil jí do genitálií kopřivu.

Druhá vražda: Obsazeno

Druhou dívku, 25letou Ilonu Š, zavraždil rok poté, v únoru 1980 v nočním vlaku z Prahy do Děčína. Číhal na ní před jejím kupé. Když šla na toaletu, vydal se za ní. Natlačil ji dovnitř a holýma rukama uškrtil. Poté měl s tělem ve stísněném prostoru toalety pohlavní styk.

Mrtvolu zavřel na záchodě a zvenčí upravil ukazatel na dveřích do polohy „obsazeno“. Tím získal trochu času a na další zastávce si vystoupil a odjel zpět do Prahy.

Třetí vražda: Hlava

Téhož roku v listopadu udeřil 22letý Hojer potřetí. U přehrady nedaleko Košic si vyhlédl ženu, která byla první, s níž měl Hojer styk „zaživa“. Uškrtil ji až pak.

Mrtvole uřezal hlavu a obě ruce v zápěstí, aby ztížil identifikaci podle otisků prstů. Tělo zatížil kamenem, který ji k tělu připevnil drátem a hodil do přehrady. K vraždě se přiznal až rok poté a až na základě jeho přiznání ji našli. Tělo nebylo nikdy identifikováno.

Čtvrtá vražda: Hostina

Po skončení základní vojenské služby odjel Hojer na výlet do Brna a tam si v noci na tramvajové zastávce vyhlédl 20letou Ivanu M. Poprvé zaútočil nožem, ale vraždu spáchal jako vždy uškrcením.

Části těla oběti si odnesl domů, povařil a pochutnal (viz výše). Kůži s vyříznutými genitáliemi oholil a pak se nad nimi ukájel. Povařený ňadra mu nechutnala, že prý byla příliš tuhá.

Policie i po čtvrté vraždě nepátrala po seriovém vrahovi, ale vyšetřovala vraždy odděleně.

Pátá vražda: Mašle

Své poslední oběti, uškrcené 51leté Anně Š. udělal dne 3. října 1981 Hojer kolem krku z punčochy mašli a její boty předpisově srovnal vedle těla. Zavraždil ji v Praze, jen pár kroků od ministerstva vnitra.

Kdyby se Hojer vraždami nepochlubil svému spolubydlícímu, zřejmě by nebyl nikdy dopaden. Policie náhodně vyslechla Jaroslava D., kterého zadržela na útěku z psychiatrické léčebny.

Sám se zmínil o tom, že mu jakýsi Hojer, u kterého bydlí v podnájmu, ukázal místo nedalko ministerstva vnitra, kde byl 3. října uškrcena žena vlastními punčochovými kalhotami. Tuto informaci mohl znát jen pachatel.

Poprava: Prst

Hojer se k vraždám přiznával postupně během desíti měsíců.S vyšetřovatelem spolupracoval a zřejmě se s ním i spřátelil. Na dobových policejních záběrech je vidět, jak se Hojer na místech kde vraždil směje a bere kriminalistu přátelsky kolem ramen.

Soud mu udělil trest smrti, který byl vykonán 7. srpna 1986. Hojer tak byl nejen nejbrutálnějším vrahem, ale i posledním porvaným (trest smrti byl zrušen v roce 1990).

Při exekuci v pankrácké věznici se pokálel a zlomil prst katově pomocníkovi.

Další díl seriálu Blesku pro muže čtěte zde v úterý 23. srpna 2010.