Spolu s manželkou Danou byli odsouzeni za vraždy osmi lidí. Z toho sám Stodola údajně zabil sedm. Stejně jako legendární vrah Václav Mrázek.

Z tohoto pohledu je Jaroslav Stodola nejbrutálnějším vrahem v české historii. Spáchal sedm vražd a na jedné se podílel.

Sedm

Víc lidských životů než tenhle „Krvavý strýc ze Slavošova“ mají na svědomí jen dvě osoby, obě shodou okolností ženy: Marie Fikáčková, vražedkyně nemluvňat, a Olga Hepnarová, která zabila osm lidí najednou.

Nad oběma ženami se ale kromě oprátky vznášel také otazník. Fikáčková byla odsouzena pouze za dvě vraždy (o dalším se jen mluvilo) a Hepnarová zabila všechny oběti najednou, když do nich vjela náklaďákem.

Fotogalerie
12 fotografií

Jaroslav Stodola všechny vraždy dopředu naplánoval a provedl s velkou brutalitou. Oběti před smrtí často i týral, aby z nich vytáhl, kam schovali peníze. K vraždám se přiznal.

Sex

Psychologové i policie ale mají pochybnosti, zda je Stodola opravdu osminásobným vrahem, i když se ke všem vraždám přiznal.

Například psycholog Pavel Štych, který byl účastníkem soudního procesu se Stodolovými, se domnívá, že byl Stodola jakýmsi vazalem své ženy.

„Jednalo se o vztah, který byl ze strany manželky odměňován, a to i po stránce sexuální," domnívá se Štych.

Podobně u soudu vypovídala i psychiatrička Jitka Skraumská: „Stodolová s manželem manipulovala a přesně věděla, jak na něj.“

Láska

Podle výpovědí sousedů ze Slavojova (u Kutné Hory) a z Chabeřic byl Stodola v podstatě dobrák, jen když se napil, bylo to horší.

Na ženy Stodola příliš štěstí neměl. Proto když se v roce 1999 objevila na scéně jeho dávná láska Dana, měl jistě pocit, že se vše v dobré obrací.

Vraždit začali v roce 2011, tedy krátce po svatbě a není sporu o tom, kdo z novomanželů určoval, co je správné, a co ne.

Mami

Na jedné straně je Stodola, v podstatě dobrák, který se rád napije, na druhé straně Stodolová, předtím už dvakrát vdaná, mající bohaté zkušenosti jako striptérka a příležitostná prostitutka v Kanadě a zřejmě i Německu.

Stodolova sousedka z doby, kdy ještě žil v Chabeřicích vzpomíná, že Stodola říkávala její matce „Mami“.

Paruka

Svou první vraždu (16. listopadu 2001) spáchal Stodola v manželčině paruce. Přes hlavu měl přetaženou její punčochu.

Jeho první obětí byl jeho kamarád, soused (75), u něhož v kuchyni propili nejednu noc. Stodola ho uškrtil, pak zastlal do roztrhaných peřin a zapálil.

Lup

Stodolovi spáchali v letech 2001 - 3 celkem osm vražd starých lidí a není vyloučeno, že jich bylo víc, protože vše vždy narafičili tak, že to vypadalo jako nešťastná náhoda.

Většinu obětí  uškrtili. Kromě peněz si odnesli: láhve alkoholu, utěrky, kávu, žehličku, prášek na praní, video, mobil, revolver (který nikdy nepoužili), čokoládu, motorovou pilu, vrtačku a další věci.

Plán

Oba manželé dostali u soudu doživotní trest. Stodola před soudem neřekl ani slovo, všechna přiznání padla na policii.

„Rozsudek považuje za nepřiměřený s ohledem na doznání, která učinil. Uvažoval o trestu v hranici 15 až 25 let,“ řekl u soudu Stodolův advokát.

Okolnosti budí dojem, že se manželé mohli dohodnout, že Stodola vezme všechno na sebe a trest nebude tak přísný. Zřejmě si mysleli, že by Stodolová mohla dostat nižší trest.