Roubala odsoudili za pět vražd, ale podle nepřímých důkazů zabil nejméně osm lidí. V tom případě  by byl nejhorším seriovým vrahem v historii republiky.

V seriálu Blesku pro muže "Sérioví vrazi české historie" se soustředíme na motiv. U Roubala je zvláštní čas, kdy z jeho okolí zmizel první člověk.

Vraždit začal v roce 1991, jen pár měsíců poté, co koupil usedlost Christlhof na samotě v  šumavských lesích. Žil tu tři roky, během kterých spáchal pět prokázaných a tři neprokázané vraždy.

Dům

Statek Christlhof byla nejmladší z trojice usedlostí postavených v 16. století rodinou Pangerlových.

Všechny domy stály na mírném svahu louky odkud byl překrásný výhled do kraje. Pangerlovi postupně vymírali a dvě stavení nejstarší se měnily v ruiny. Usedlost Christlhof  zbyla jako poslední, kde se ještě jakž takž dalo bydlet.

Střídali se tu různí majitelé. Ženy se vetšinou zbláznily a muži oběsili. Žena, která tu bydlela před Roubalem, se prý v noci probouzela hrůzou, slyšela hlasy a viděla přízraky. Záhy se proto odstěhovala k příbuzným do Německa.

Není divu, že se tomu místu vesničané vyhýbali širokým obloukem. Prý je tu koncetrována negativní energie ve zcela nebývalé míře. Prý tu obchází ďábel a v zemi jsou zakopány magické runy.

1012259:gallery:true:true

Šifry

Do roku 1991 se Roubal (to mu bylo 40) živil jako průvodčí ve vlaku, topič a dřevorubec. Měl sice jen maturitu, ale IQ 112, což je lehký nadprůměr. Jeho otec pracoval u rozvědky, údajně luštil vojenské šifry. Matka byla učitelka.

Roubal do chvíle, než vstoupil na pozemek kolem statku Christhof neměl podle dostupných informací konflikt ze zákonem. Oženil se v roce 1973, o rok později se mu narodil syn.

Jedna podivná okolnost v Roubalově životě před Christlhofem tu přece jen je. Roubal byl velmi aktivním členem Svědků Jehovových.

Apokalipsa

Tato apokalyptická církev dodržuje velmi přesná pravidla, její přívrženci nikdy nenosí zbraň, věnují mnoho času podrobnému studiu bible, odmítají krevní transfůze a očkování. Za války byli pronásledováni podobně jako židé: Také museli nosit žlutou hvězdu na rukávech a umírali v koncentračních táborech.

Název Christlhof je v překladu Kristův dvůr. I to mohl být jeden z důvodů, proč se tu silně věřící Roubal rozhodl usadit.

Podivnou roli v případu osamělé usedlosti sehrál krb. Roubal prý zval své oběti, aby "se k němu přišli ohřát".

Původně měl za lubem chov jelenů, ale úřady mu to nepovolili. Začal tedy v Christlhof pěstovat čínská prasata. A začal tomu místu říkat Pohádka.

Mrtvý kůň

Co se přesně na statku dělo, se místní mohou jen dohadovat. Od nejbližší vesnice je usedlost vzdálená půl hodiny chůze a lidé se sem bojí.

Roubal jezdil do vesnice pro jídlo a obilí na vozíku taženém koněm. Původně prý měl dva koně, ale jednoho prý zabil. Jeho mrtvola dlouho ležela volně na louce u domu.

Starousedlici si všimli, že se Roubal chová ke zvířatům krutě. Jinak místní obyvatele ničím nepohoršoval,  jen jim bylo divné, že nosí v botě nůž a na statku cvičí střelbu samostřílem.

První mrtví se kolem Roubala objevili v prosinci 1991, asi půl roku poté, co se přistěhoval. Místní podnikatel a jeho ruská přítelkyně se jeli s Roubalem podívat na usedlost se záměrem ji případně koupit.

Prasata

Od té doby je nikdo neviděl. Roubal rozhlásil, že odjeli do Německa. Začal jezdit jejich autem a rozprodával nábytek z jejich domu. Jejich těla se nikdy nenašla a Roubalovi nikdy nebylo dokázáno, že je zabil.

Jeho syn (v tu dobu mu bylo 17) později prohlásil, že se mu otce svěřil, že těla podnikatele a jeho přítelkyně nechal sežrat prasatům. Pak ale svou výpověď odvolal.

V polovině roku 1992 viděli Roubala jak jede na svou usedlost z Prahy taxíkem, který sám řídí. Ve druhém taxíku s ním jel pražský taxikář. Jeho tělo našli o rok později v žumpě ve vedlejší vesnici.

Vida, Roubal začínem s koníkem a nednou měl tři auta. A to ještě nebyl konec.

Rybník

V prosinci roku 1992 zmizel prodavač bižuterie na Václavském náměstí. Roubal, který ho dobře znal a rok předtím se s ním popral kvůli penězům, začal používat jeho auto (už čtvrté) a pokusil se prodat jeho dům. Prodavačovo tělo se nikdy nenašlo.

V květnu roku 1993 se přijel na Roubalův šumavský statek hrůzy podívat důchoce z Prahy. Roubal ho zabil a jeho tělo hodil do rybníka. Hned následujícího dne vykradl v Praze na Vinohradech byt zavražděného.

V listopadu 1993 našli v Praze uškrceného obchodníka s pornokazetami. Byl svázaný do kozelce, kolem krku a genitálií měl smyčku.

Sado - maso

Roubal se později hájil tím, že s jeho smrtí nemá nic společného, že se muž zabil nešťastnou náhodou přo sado-masochistických orgiích.

Roubal používal doklady mrtvého a nosil kvůli tomu na hlavě paruku, aby se mu podobal.

Poslední dvě vraždy spáchal Roubal v autopůjčovně na Bělehradské ulici v Praze 2. Vzal si sebou dva komplice, kterým řekl, že si mohou lup nechat. On že se přišel pomstít.

Dva zaměstnance půjčovny pak policie našla svázené do kozelce, uškrcené vahou svých nohou. Roubal svázal ještě třetí oběť, náhodného zákazníka. Tomu se ale po vrahově odchodu podařilo z pout vyprostit.

Roubala zatkla policie krátce na to v březnu 1994 na náměstí Míru. Dostal doživotí.

Krb

Šumavský statek Christlhof - Pohádka po Roubalově zatčení chátral. Pár let na to budovy zachvátily plameny. Dodnes není jasné, zda šlo o samovznícení, nebo usedlost někdo zapálil.

Podle místních dosud jezdí věsnicí směrem k Roubalově statku tu a tam auta s pražskou poznávací značkou. Jako by tam někdo něco hledal.

Na ohořelé cihlové zdi je nápis: "K posezení k rodinému krbu zve Ivan Roubal. Už to mám za pár."  

Příští díl: v úterý 20. 9. 2011