Číslo 5: Kenya Airways

Kenya Airways
Autor: hop

Keňská letecká společnost je jednou z nejmladších a nejmíň zkušených na tomto seznamu. Měla sice jen dvě velká letecká neštěstí, ale vzhledem k tomu, že nalétala relativně málo letů, je statisticky nebezpečnější, než kdokoli jiný.

Kenya Airway začala létat v roce 1977, když turstický ruch zaznamenával boom. Dvě zmíněné katastrofy se staly během posledních desti let, obě na nočních letech. První v roce 2000, kdy ve vlnách Atlantiku zahynulo 169 lidí. V roce 2007 zemřelo po pádu letadla do pustiny 114 pasažérů.

Celkem letů: 450 tisíc. Katastrof: 2. Mrtvých 283.

Číslo 4: Philippinne Airlines

Philippinne Airlines
Autor: hop

Tato letecká společnost byla založena v roce 1941, jako první svého druhu na Filipínách. Kdyby nedošlo k sérii teroristických útoků, tyto aerolinky by se v tomto seznamu neobjevily.
Bohužel jsou však častějším terčem útoku než jiní. Letadla této společnosti byla ve své 70tileté historii třikrát terčem bombových útoků a došlo k nejméně jednomu únosu. Přesto tu máme relativně malý počet mrtvých. Při nejhorší tragédii, kdy vybuchla bomba na toaletách, zahynulo 36 lidí.

Celkem letů: 1,18 milionů. Katastrof: 6. Mrtvých 107.

Číslo 3: Iran Air

Iran Air
Autor: hop

Iránské aerolinky vznikly spojením dvou jiných v roce 1962. Po iránské revoluci v roce 1979 šel počet jejích letů strmě dolů a v roce 2010 jí Evropská unie vyškrtla ze seznamu. Obavy o bezpečnost Iran Air nejsou bezdůvodné. Došlo ke třema velkých leteckých neštěstžím během posledních 10 let a tři další po roce 1980, včetně katastrofy v roce 1988, při které zahynulo 300 lisí.

Celkem letů: 970 tisíc. Katastrof: 5. Mrtvých 708.

Číslo 2: China Airlines

China Airlines
Autor: hop

Tyto aerolinky mají v současnosti základnu na Tchajwanu, založeny byly v roce 1959. Mírně řečeno, v jejich historii došlo k několika nešťastným událostem, během nichž přišel o život velmi vysoký počat lidí.

K nejhorší katastrofě došlo v roce 2002 mezi Tchajwanem a Hong Kongem. Letadlo se zřítilo do moře s 225 lidmi na palubě. Za důvod byla označena nedostatečná oprava letadla před 20 lety. V důsledku katastrofy musela společnost zrušit na měsíc všechny lety.

Celkem letů: 910 tisíc. Katastrof: 6. Mrtvých 763.

Číslo 1: Cubana Airlines

Cubana Airlines
Autor: hop

Stručně řečeno: tyto kubánské aerolinky mají nejhorší statistiky ze všecgh leteckých společností na světě. Jejich letecká flotila je dědictvím vztahů mezi Kubou a Sovětským svazem, patří do ní starší typy letadel značky Antonov a Iljušin. Aerolinky mají nižsí počet letů mezi katastrofami než jakákoli jiná společnost, i když k poslední velké nehodě došlo až v roce 1999.

Obnovení letecké flotily je zcela jistě jedním z prvořadých cílů vedení společnosti.

Celkem letů: 320 tisíc. Katastrof: 8. Mrtvých 404.

Zpracováno podle www.askman.com