Psal se únor 2000. O půl šesté ráno jsme vyzvedli režiséra Otakara Vávru(†100) a vydali se do Salcburku. Tam nás kolem poledního očekávala Lída Baarová. Nikdo v tu chvíli netušil, že jsme vůbec posledními novináři, které přijala!

Režisér Vávra nám o Baarové celou cestu povídal. Jak byla krásná a žehrala na to, jak byla bezvadná milenka a že to zažil na vlastní kůži. Jak se do Lídy zamiloval herec Svatopluk Beneš (†89) a že trpěl jako zvíře, když ho potom odkopla. Jak se jí dvořil Adolf Hitler (†56) a jak se chtěla zabít, když ji odmítl říšský ministr propagandy Joseph Goebbels (†47).

„Když už byli od sebe a Lída žila v Praze, Goebbels oznámil návštěvu barrandovských ateliérů. Lída byla přesvědčena, že je to jen záminka. Že chce na Barrandov, aby ji mohl vidět. A moc se těšila,“ vyprávěl Vávra. Opak byl ale pravdou, vůbec se neviděli. „Lída to nesla velmi těžce, pořád mi říkala, že se chce zabít,“ vzpomínal.

S režisérovými vzpomínkami cesta rychle utíkala a my málem zapomněli na to, že chceme herečce něco koupit. „Kytku koupím já, vy vemte becherovku!“ nakázal Vávra. A tak jsme těsně před hranicemi na benzince v Dolním Dvořišti koupili litr bylinného likéru.

„Když jsem Lídě říkal, že vás k ní přivedu, nechala se přemluvit, až když jsem slíbil becherovku,“ pousmál se hereččin exmilenec. Bylo lehce před polednem a my byli na místě. Otevřít dům, kde Baarová žila, přišla hereččina ošetřovatelka s tím, že dveře od bytu máme pootevřené. Vyšli jsme pár schodů a vešli.

Museli jsme se ale do bytu soukat po jednom, dveře nešly otevřít dokořán. Co tomu sakra brání?! Byly to až do stropu na sebe naskládané bedny plné prázdných lahví od piva. „To je celá Lída...“ utrousil Vávra. Vedl nás za herečkou do obýváku a my jsme ucítili prapodivnou směsici pachů moči a vyčpělého alkoholu... 

„Ahoj, Lído, tak jsme tady!“ pozdravil Vávra svou dávnou lásku. Celou cestu jsme se těšili, že si podáme ruku se šarmantní starou načančanou dámou. Do ženy sedící na pohovce by ale nikdo neřekl, že se její kráse kdysi klaněl celý svět! Viděli jsme neupravenou vetchou stařenku v noční košili a růžovém županu. Byla rozcuchaná, v očích nepřítomný pohled, po líčidlech ani stopa.

„Lída je nemocná. Má cosi jako alzheimera, moc si s ní už nepopovídáme...“ komentoval to tehdy už 89letý (tedy o 3,5 roku starší než ona), avšak pořád nesmírně vitální režisér. Jal se Baarovou obejmout a v jejích očích se v tu chvíli něco změnilo. Zjevně ho viděla moc ráda. Když jsme jí dali becherovku, rozzářila se svým pověstným úsměvem a my najednou viděli rysy kdysi překrásné herečky.

VŠE O LÍDĚ BAAROVÉ, JEJÍM ŽIVOTĚ I O RENČOVĚ FILMU >>> ZDE!!!

Hned nás vyzvala, ať se usadíme, a poslala do kuchyně pro skleničky. Becherovku si ale postavila na komodu a nám nalila z jiné lahve, kterou měla vedle piva otevřenou na stole. Všude samé starožitnosti. Na skříni viselo na ramínku několik překrásných prvorepublikových rób. Na příborníku broušené vázy, tu a tam nějaký náhrdelník, náramek, všechno pravé, žádný šmuk.

Stěny a stolky poseté černobílými fotografiemi z dob hereččiny největší slávy. O to smutněji ve všech těch vzpomínkách působily bedýnky se stařeckými plenkami. A kvanta prázdných lahví od kořalky pod divanem, na němž Baarová seděla.

Začali jsme si povídat. O všem možném nepodstatném. Asi po půlhodině jsme Lídě položili otázku, která nás jako všechny ostatní zajímala nejvíc. Opravdu jste tak moc milovala Goebbelse? „On se do mě zamiloval tak moc, že mi nedal vůbec šanci se nezamilovat,“ opáčila okamžitě Baarová. Na další otázky už ale jen vrtěla hlavou – jako by říkala „O tomto muži už mluvit nechci!“

Mimoděk ale natáhla ruku k bohatě zdobeným starorůžovým šatům a pravila: „Ty mi dal on!“ A hned poté ukázala na náhrdelník se slovy: „Ten taky.“ A Vávra hned podotkl: „Ty šaty má Lída na skříních pověšeny už léta. Když ještě mohla, tak z nich každý den luxovala prach. Teď to už musí dělat uklízečka...“

Naše »hostitelka« byla brzy unavená. Rozloučili jsme se a nechali exmilence o samotě. Když Vávra potom přišel k autu, pravil tiše: „Děkuji, že jste mě sem vytáhli. Myslím, že jsme se viděli naposledy.“ Nemýlil se. Baarová deset měsíců nato zemřela...

Fotogalerie
20 fotografií