„Skutečně se obávám, aby se vila nestala poutním místem pro nacisty. Myslím, že toto riziko bychom podstupovat neměli,“ zdůrazňuje generální ředitelka fondu nemovitostí Birgit Möhringová.

Rozlehlá rezidence, ztracená uprostřed lesů v Braniborsku, leží na břehu jezera Bogensee. Nacistický pohlavár ji používal jako své venkovské sídlo, místo, kam se vždy uchýlil před shonem velkoměsta. Berlín je odsud jen 40 kilometrů, říká Christian Breitkreutz z fondu nemovitostí.

Ministrovi nabídlo v roce 1936 pozemek a původní malý dům město. Goebbelse místo nadchlo a dal tam postavit rozlehlou vilu, kterou finančně podpořila filmová společnost UFA, jejímž byl absolutním vládcem. Luxusní sídlo ve tvaru U mělo soukromý kinosál a prostorné pokoje s výhledem na jezero. Goebbels tam přijímal filmové hvězdy, významné osobnosti a milenky včetně Lídy Baarové.

Veliká okna, táflování a mramorové obložení, stejně jako koupelna a to, co mělo být knihovnou, zůstaly ve svém původním stavu, říká Roberto Müller, který tam od roku 1984 působí jako hlídač. Vila se však nepoužívá, takže své začíná vykonávat vlhkost a zima.

Berlínský fond nemovitostí se v posledních letech několikrát pokoušel budovu prodat. Poslední pokus, v podobě konkurzu, skončil nezdarem loni v prosinci. Nikdo se totiž nepřihlásil.

Goebbelsova vila je tím spíše nepohodlným majetkem, že není možné tento pozůstatek neslavné německé historie využít novým způsobem: úřady bývalé NDR tam po válce daly postavit rozsáhlý komplex. Budovy postavené ve stalinském stylu z počátku 50. let poskytovaly prostory vzdělávacímu středisku kádrů mládežnické organizace východoněmeckých komunistů Svobodné německé mládeže (FDJ). Pobývali tam i mládežníci z bratrských stran Vietnamu, Kuby, Afriky a Evropy.

„Dnes nás zajímá jen to, aby někdo přišel s inteligentní koncepcí, aby se ujal správy nebo pronájmu těchto míst, která jsou plná historie,“ citovala ji agentura AFP. Jako příklad Möhringová uvádí vzdělávací centrum nebo hotelovou strukturu.

Fotogalerie
12 fotografií