Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chrápeš jako slon! 4 tipy, jak omezit noční „burácení“ a zachránit vztah

/
  • Chrápání nám málem rozvrátilo nejedno manželství.
    11. února 2020 ● 08:39

    »Táto, zlatý tvoje chrápání, ty cikády řvou jako krávy! « je sice legendární hláška z komediální trilogie Slunce, seno…, ale pro mnohé je chrápání nepřekonatelným problémem, který může vyústit až v partnerskou krizi. Většinou se týká mužů, ale chrápání není neobvyklé ani u jemnějších poloviček. Poradíme, jak tento nepříjemný projev omezit.

  • 1.

    Jak vzniká chrápání

    Samotné chrápání vzniká při dýchání vibracemi měkkých tkání hltanu. Během spánku je sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. Menší měrou se na chrápání může podílet i vnitřní partie nosu při větším vybočení nosní přepážky nebo při chronické rýmě.

     

    Vznik chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Chrápání se objevuje nejčastěji v dospělosti zejména po 40. roku věku. To se vysvětluje snížením elasticity vaziva a svalového napětí, které vede ke snadnějším vibracím (chrápání). Uvádí se, že jistou roli hraje i dědičnost, přičemž chrápání není přímo určeno geneticky, ale určitou skladbou dědičných faktorů, jako je tvar obličeje a oblasti hltanové úžiny.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Změňte polohu při usínání

    Lidé, kteří mají tendence k chrápání, by neměli usínat na zádech, protože tato poloha chrápání podporuje. Ideální je spát na břiše, kdy máte paži položenou pod polštářem, na kterém ležíte. Pokud se během noci stále převalujete zpět na záda - tak vyzkoušejte legendární tip: Zašijte si do zadní části pyžama golfový míček nebo tenisák. Ten zabrání převalování ve spánku na záda. Na pomoc si také vezměte vyšší polštář, protože pokud ležíte v mírně vyvýšené poloze, dojde k lepšímu zprůchodnění dýchacích cest.

    ...
    Autor: iStock

  • 3.

    Prevencí jsou zvlhčovače

    „Jako prevence proti chrápání je také dobré doma používat zvlhčovače vzduchu, protože suchý vzduch může být pro naše sliznice dráždivý a způsobovat chrápání. Do zvlhčovače můžete dát bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, které dobře působí na uvolňování dýchacích cest,“ říká odborník na spánkovou medicínu Jan Kastner. Před usínáním také dobře místnost vyvětrejte. Ideální teplota na spánek je 18 až 20 stupňů Celsia.

    Éterické oleje z celeru se v aromaterapii používají proti deprsi, únavě i chrápání.
    Autor: iStock.com

  • 4.

    Pozor na alkohol a cigarety

    Chrápání prohlubuje také kouření a pití alkoholu před spaním. Cigarety dráždí měkké tkáně a dochází díky němu ke zduření a vzniku chrápání. Kouřit byste měli omezit úplně. Alkohol by se neměl pít dvě hodiny před spánkem, protože působí na celkové uvolnění svalů v krku, které vede k chrápání. Navíc alkohol způsobuje častější buzení během noci. Na vznik chrápání má vliv i braní sedativ. Ty mají při spánku stejné účinky jako alkohol.

    Alkohol před spaním zhoršuje chrápání.
    Autor: istock.com

  • 5.

    Pomůže laser

    Pokud již proti chrápání nepomáhají žádné »babské rady« je na čase zajít k lékaři. Často totiž může chrápání znamenat i vážnější zdravotní problém. Nejrozšířenějším zákrokem je tzv. laserová uvuloplastika. Jedná se o operaci v místním znecitlivění, trvá zhruba 20 minut. Pomůže až 90% chrápačů.

    Chrápání nám málem rozvrátilo nejedno manželství.
    Autor: Shutterstock.com

    Zdroj: Perfect Clinic

Dnešní horoskopy