Základem jsou bylinky

Pokud máte doma čerstvé bylinky, použijte je místo sušených. Jestliže se vám nechce připravovat vlastní kořenicí směs, naložte den před grilováním maso do rostlinného oleje a přidejte k němu snítku oblíbených čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián). Maso se krásně provoní a vynikne tak jeho chuť. Před grilováním jej jen očistěte od bylinek a šoupněte na rozpálený gril. Maso pak osolte před podáváním.

Správné grilování? SOLTE AŽ NA KONEC!

Pokud chcete šťavnatý flák masa, solte až na úplný konec! Sůl totiž z masa »vytahuje« vodu, a navíc má pak tendenci se připalovat. Takže maso naložte do oleje a okořeňte připravenou grilovací směsí bez soli. Solení pak nechte na závěr, jakmile maso sundáte z grilu.

Není koření jako koření

Pokud si kupujete grilovací kořenící směsi v pytlíku, prostudujte si složení. Často bývá na prvním místě sůl. Někteří výrobci také přidávají jako »zlevňovač« i hodně cukru, kvůli kterému maso na grilu zhnědne, nebo přídatné látky v podobě glutamátu sodného, který uměle »vylepšuje« chuť. Takovéto výrobky jsou označované jako »kořenicí směsi«. Zatímco pytlíky označené jako »grilovací koření« by měly obsahovat jen smíchané druhy koření.

Úspěšné grilování tkví v dodržování dvou zásad: vhodném výběru koření a solení masa až na závěr!
Autor: iStock.com

Chilli koření

➤ 1 lžíce mletého chilli ➤ 1 lžička sušeného česneku ➤ 1 lžička mletého římského kmínu (kumín) ➤ 1 lžička oregana ➤ ½ lžičky mleté papriky ➤ ½ lžičky sušené cibule ➤ ¼ lžičky tymiánu

Na co se hodí? ➤ na mleté nebo jakékoliv jiné maso.

Gril mix

➤ 2 lžičky mletého nového koření ➤ 2 lžičky mletého římského kmínu (kumín) ➤ 2 lžičky cukru ➤ 1 lžička nasekané šalvěje ➤ 1 lžička tymiánu ➤ ½ lžičky mletého muškátového oříšku ➤ ¼ lžičky kajenského pepře ➤ šťáva z 1 limetky

Na co se hodí: ➤ na kuřecí maso nebo do marinády.

Bylinková směs

➤ 2 lžíce tymiánu ➤ 1 lžíce rozmarýnu ➤ 1 lžíce šalvěje ➤ 1 lžička majoránky ➤ ½ lžičky mletého pepře ➤ ½ lžičky mletého muškátového oříšku ➤ ½ lžičky mletého koriandru

Na co se hodí: ➤ především na kuřecí maso.

BBQ koření

➤ 1 lžíce mletého pepře ➤ 1 lžíce mletého chilli ➤ 1 lžíce sušeného česneku ➤ 1 lžíce mleté papriky ➤ 1 lžíce sušené cibule ➤ 1 lžička třtinového cukru ➤ ½ lžičky kajenského pepře Na co se hodí: ➤ na kuřecí, ryby, hovězí, vepřové.

Pikantní koření

➤ 1 lžíce sušeného česneku ➤ 1 lžíce sušené cibule ➤ 1 ½ lžíce mletého chilli ➤ 1 lžíce uzené papriky ➤ 2 lžičky římského kmínu (kumín)

Na co se hodí: ➤ na jakékoliv maso na grilování, také na základ na dipy či dresinky.

Divoká směs

➤ 1 lžíce petrželky ➤ 1 lžíce pažitky ➤ 1 lžíce kopru ➤ 3 lžičky sušené cibule ➤ ½ lžičky mletého pepře

Na co se hodí: ➤ na kuřecí nebo na žebra.

Cajunské koření

➤ 1 lžička sušeného česneku ➤ 1 lžička mleté uzené papriky ➤ ½ lžičky oregana ➤ ½ lžičky sušené cibule ➤ ½ lžičky tymiánu ➤ ¼ lžičky mletého pepře ➤ ¼ lžičky kajenského pepře

Na co se hodí: ➤ na jakékoliv maso či ryby.