Milovníci hub se konečně dočkali. Už zase rostou! Najít teď můžete především ty hřibovité, a tak pro vás máme tip, jak je zpracovat jinak, než na tradiční smaženici nebo řízky. Pokud jste ale zrovna neměli štěstí a z lesa jste dorazili s prázdným košíkem, klidně sáhněte do zásob a použijte nasušené hříbky z loňska.

Výhodou téhle hutné smetanové omáčky plné hub je, že je rychle hotová a zasytí i ty největší jedlíky. A to ať jim ji naservírujete s kynutým houskovým knedlíkem, karlovarským knedlíkem, vařenými bramborami, noky nebo třeba těstovinami. Vynikající je dokonce i s pečivem. A pokud byste přece jen měli pocit, že samotná omáčka s přílohou k obědu nebo večeři nestačí, přidejte k ní natvrdo uvařené vejce nebo plátek uvařeného hovězího.

Recept na houbovou omáčku z hříbků

Suroviny:

150 g másla
1 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
600 ml houbového vývaru (můžete použít ten z kostky nebo vodu z namočených sušených hub)
1 větší cibule
500 g čerstvý hřibovitých hub (případně předem namočených sušených)
150 ml smetany ke šlehání
150 ml zakysané smetany
cukr krupice
čerstvá citronová šťáva nebo ocet
kmín mletý
čerstvý nebo sušený kopr
sůl
pepř mletý

Postup:

1. Z půlky másla a mouky připravte zlatavou jíšku. Zalijte ji zchladlým vývarem, dobře rozmíchejte, přiveďte k varu a asi 10 minut povařte.

2. Mezitím si očištěné houby nakrájejte na větší kusy. V kastrůlku rozpusťte zbytek másla, přidejte olej, nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

3. Pak přidejte houby, osolte je, okmínujte a nechte je za stálého míchání dusit, dokud se přebytečná tekutina neodpaří.

4. Podušené houby přidejte do základu omáčky a povařte jí asi 5 minut.

5. Přidejte na pokojovou teplotu ohřátou smetanu a zakysanou smetanu a dobře jí do omáčky vmíchejte. Pokud byste je do houbové omáčky dali rovnou z lednice, srazí se vám.

6. Omáčku znovu svařte a dochuťte jí cukrem, citronovou šťávou nebo octem, solí, pepřem a nadrobno nasekaným koprem.

7. Servírujte ozdobenou kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany a snítkou čerstvého kopru.