Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Krásné novinky od dětí s SMA: Maxík už půjde do školy! Oliverkovi se daří ve školce

Autor: jel - 
26. dubna 2024
05:00

Rodiny malých bojovníků, kteří trpí zákeřnou spinální svalovou atrofií (SMA), zveřejnily pěkné novinky. Čas běží opravdu rychle a Maxík už se v září chystá do školy. V úterý byl s rodiči u zápisu a těší se až se naučí číst a psát. Oliverek mezitím navštěvuje školku a chodí na rehabilitace. Dokonce se převlékl za superhrdinu.

Až neuvěřitelné novinky sdíleli na sociální síti rodiče Maxíka. „Ten čas tak neuvěřitelně rychle letí! Ještě nedávno to byl takový malý kulíšek a teď už půjde do školy,“ napsali. V úterý byl klučina u zápisu, kterého se už dlouho nemohl dočkat. Moc se těší až se naučí číst a psát. Na přiložených fotkách se Maxík šťastně usmívá a na jedné drží ceduli s nápisem „Těším se do školy“.

Mezitím druhý z bojovníků, Oliverek, chodí do školky. Maminka Radka zveřejnila fotografie i videa a podle nich to vypadá, že se klučíkovi ve školce líbí. Na jednom ze snímků je vidět moc pěkný obrázek, který chlapeček vytvořil. Na jiném má zase kostým superhrdiny Batmana. Kromě toho také chodí na rehabilitace a pravidelně cvičí. 

Co je SMA?

Spinální svalová atrofie je onemocnění onemocnění neuronů, které odpovídají za vědomé pohyby svalů, jako např. běhání, pohyby hlavy a polykání. SMA postihuje všechny kosterní svaly. Slabost v dolních končetinách je všeobecně větší než u paží.  Smyslové vnímání a kožní citlivost nejsou postiženy. Intelektuální schopnosti pacientů rovněž postiženy nejsou. Naopak je často pozorováno, že pacienti s SMA jsou nezvykle duševně čilí a přátelští.