Památku nevyčíslitelné hodnoty tu schovali na konci druhé světové války její majitelé, rodina Beaufortů, když prchali z Československa, neboť si zadali s fašisty.

Zpět ji chtěli v osmdesátých letech. Na pomoc si v roce 1985 přivolali amerického obchodníka Dannyho Douglese. Ten ale narazil. Především na tým výborných českých kriminalistů v čele s Františkem Maryškou. Ti ale ze začátku vůbec neměli tušení, po čem Dougles pátrá a kde by to mohlo být...

Byli přítomni několika rozhovorům úředníků s Douglesem a on se přitom párkrát prořekl. Podle toho zjistili, že „ta věc“ je ukryta v západních Čechách, později lokalizovali Bečov.

„To ‚něco‘ jsme hledali nejprve po celé zahradě. Bylo mi divné, že Dougles pro ‚to‘ přijel na podzim, že mu nevadí zima a sníh. Nemohlo ‚to‘ proto být ukryto venku,“ vzpomínal pro Blesk před pěti lety dnes již zesnulý kriminalista. A měl pravdu. To „něco“ bylo ukryté v podlaze místní kaple. Byl to relikviář uložený ve skleněném akváriu.

„Rozhodně to byl jeden z nejvíce vzrušujících okamžiků mého života. Navíc, když jsme relikviář vytáhli, symbolicky zahřmělo,“ dodává tehdejší kastelán Karel Macek. Vypátrání relikviáře se považuje za jeden z největších nálezů dvacátého století.

Fotogalerie
11 fotografií