Akce měla název Alex a její dokumentace je mezi odtajněnými dokumenty Archivu bezpečnostních složek. Bohumil Laušman se stal pro papaláše 50. let nepohodlný – byl totiž příliš levicový… V roce 1944, kdy měl za sebou londýnský exil, se Laušman účastnil Slovenského národního povstání a po osvobození už do Prahy přijel jako ministr průmyslu. Svým radikálně znárodňovacím programem děsil i samotného bolševika.

V roce 1948 se stal náměstkem předsedy vlády Antonína Zápotockého (†72), pak ale jeho rudá hvězda zhasla: Jeho zetě, válečného hrdinu Jaromíra Nechanského, zatkli a popravili. Laušman dostal také varování. Chtěl utéct s celou rodinou. Podařilo se to ale jen jemu. Manželka s dcerou, které válku strávily v koncentráku, skončily zase ve vězení.

Pro tehdejšího ministra vnitra Rudolfa Baráka byl Laušmanův pobyt v Rakousku »nerozdýchatelný« a se sovětskými poradci připravili zákeřnou akci – únos za pomoci přítele! Laušmana večer před Štědrým dnem 1953 navštívil v jeho bytě na okraji Salcburku kamarád, rakouský socialista Hermann Rauscher – jinak agent StB s krycím jménem Günter. Ten si Laušmanovi řekl o všechny peníze s tím, že je předá jeho rodině, a pozval ho do hospody na „předvánoční doušek“.

Tam dal Laušmanovi do pití narkotikum a ve dvě v noci ho s dalšími dvěma agenty vtáhl do připraveného auta. Když se unesený politik probudil, zjistil, že se okolo oken míhají nápisy v češtině. Převezli ho přes sovětské i americké okupační pásmo a před devátou už byl v pražském vězení…

Za mřížemi dostal zřejmě bolestivé školení: V roce 1954 na tiskové konferenci už zle pomlouvá demokratický exil. Slíbili mu propuštění jeho i jeho rodiny. Dokonce i tehdejší vysocí funkcionáři StB doporučují vedení KSČ jeho omilostnění a postgottwaldovské politické byro ÚV KSČ dospělo k podobnému závěru. Nakonec ale komunisté plní jenom část slibu. Na svobodu pouští jen jeho rodinu. Laušman je v roce 1956 obžalován z velezrady a vyzvědačství a v roce 1957 odsouzen k 17 letům vězení.

Kolem života Bohumila Laušmana je mnoho otazníků. Stejně tak i kolem jeho smrti. 9. května 1963 zase cítil naději jako kdysi v Rakousku… V rámci prezidentské amnestie měl být „v řádu hodin propuštěn“. Od bachaře dostal na rozloučenou dárek – krabičku cigaret. Ještě téže noci ho postihly silné křeče, ale nikdo mu nepomohl. Podle tvrzení jeho spoluvězně umřel Laušman nad ránem po vykouření otrávené cigarety. V ohledací lékařské zprávě je ovšem uvedena příčina smrti „srdeční astma“.

Adolf Eichmann

● má na svědomí 6 milionů Židů, propagátor plynových komor

● po válce utekl do Argentiny, kde pod falešným jménem farmařil

● agenti Mossadu ho v roce 1960 z ulice vtáhli do auta a odvezli do Izraele

● 31. května 1962 byl popraven oběšením

Fotogalerie
7 fotografií