Když v roce 1944 slavil Yitzhak šabat se svými rodiči a sourozenci, objevili se najednou ve dveřích vojáci SS a celou rodinu odvezli do Osvětimi. Všichni skončili rovnou v plynové komoře, až na Yitzhaka, kterého čekalo něco daleko horšího. Šel dělat doktoru Mengelemu pokusného králíka.

Mengele, který se například snařil spojit dvojčata jednou tepnou, se rozhodl Yitzhakovi vyoperovat ledvinu, a to bez anestezie. „Mengele prováděl zabíjecí podnik. Větší operace byly prováděny bez umrtvení,“ vypověděl Alex Dekel jeden z přeživších z Osvětimi.

„Jednou jsem byl svědkem operace žaludku, Mengele odstraňoval kusy žaludku, ale bez umrtvení. Jindy operoval srdce, také bez anestezie. Bylo to strašné. Doktor Mengele se zbláznil kvůli moci, kterou dostal.“ Yitzhaka připoutal doktor Mengele k lehátku tak pevně, aby se nemohl ani pohnout. Pak mu rozřízl břicho a vyndal ledvinu.

„Viděl jsem svoji ledvinu, jak pulzuje v jeho rukou,“ vzpomíná Yitzhak. „Křičel jsem jako smyslů zbavený.“ Tím však jeho utrpení neskončilo. Ani po operaci nedostal žádné léky a ještě musel vykonávat nejrůznější práce jako čištění Mengeleho zkrvavených operačních nástrojů.

Zanedlouho ho čekal další experiment. Doktor chtěl otestovat jeho plíce, a tak ho na celou noc ponořil do vany s ledovou vodou. I to však Yitzhak přežil. Po půl roce stráveném v Mengeleho hrůzné laboratoři přestal být Yitzhak nacistům k užitku, a tak měl skončit stejně jako mnoho jiných v plynové komoře. I zde měl prý mladík velké štěstí. Do komory se nevlezlo najednou více než 200 a on byl v řadě 201.

Dožil se osvobození rudou armádou 27. ledna 1945, odjel do Izraele a založil rodinu. Po těchto hrůzných zážitcích se zařekl, že už nikdy nenavštíví nemocnici. To se mu však neplnilo. V 85 letech prodělal infarkt a musel jít na operaci. Za jejich zákrok je jim Yitzhak velmi vděčný: „Kdyby nebylo doktorů, už bych zde nebyl“.

Podívejte se na příběh Helgy, která přežila Osvětim:

Video
Video se připravuje ...

Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho! František Prachař, Petr Novotný


Fotogalerie
10 fotografií