Jako první zamávala 10. prosince 1953 z obálky Marilyn Monroe. O pár let později už na titulu trůnila i první Češka. V březnu 1964 to byla herečka Olga Schoberová (65, Limonádový Joe)...

Olga Schoberová
Autor: profimedia.cz


Hefner byl tak skeptický, že časopis s MM neoznačil ani prvním číslem. Na jeho vydání si půjčil osm tisíc dolarů. Nevěděl, zda bude vůbec pokračovat. Přesvědčil ho až počet prodaných kusů, který se vyšplhal na 54 175 exemplářů. Smyslná Marilyn a její hanbaté fotky uvnitř přitáhly pozornost mužů jako magnet. „Před Playboyem lidé neměli vůbec sexuální život. Ten jsme vynalezli až my,“ prohlásil tehdy Hefner.

Fotogalerie
19 fotografií

Playboy byl první, kdo se v 50. letech odvážil tisknout odhalené krásky. Ti šťastnější si ho kupovali za valuty na Západě, aby ho pak půjčovali kolegům. Časem se z Play boye stalo impérium.

Společnost vlastní kluby, hotely, kasina. Dívky na focení si Hefner, z něhož se stal boháč, vybírá pečlivě. Být takzvanou Playmate – dívkou na stránkách časopisu, se stalo mezi modelkami, herečkami i neznámými děvčaty prestižní záležitostí. Samotný Hefner je neustále obklopen stále mladšími a mladšími děvčaty, která mu dělají společnost na jeho cestách.

Od roku 1991 Playboy vychází také česky. Současná světová fi - nanční krize dolehla ovšem i na Playboy. Ve třetím čtvrtletí utrpěl vydavatel ztrátu 104 milionů korun. Propouští 55 lidí, inzertní příjmy klesly za uplynulý kvartál o 14 procent.

Eva Jeníčková na obálce Playboye
Autor: Playboy

Zuzana Belohorcová na obálce Playboye
Autor: Playboy

Jana Štefánková na obálce Playboye
Autor: Playboy

Anna Nicole Smith na obálce Playboye
Autor: Playboy

Pamela Anderson na obálce Playboye
Autor: Playboy

Paris Hilton na obálce Playboye
Autor: Playboy

Jessica Alba na obálce Playboye
Autor: Playboy

Marilyn Monroe na obálce Playboye
Autor: Playboy

Proč zajíček?

Art Paul, první Art Director Playboye, vytvořil zaječí hlavu, která od druhého vydání zdobí každé číslo časopisu. Proč zrovna zajíc? Hefner to vysvětlil následovně: „Volil jsem jako symbol časopisu zajíce kvůli vtipné sexuální konotaci, protože je obrázkem, který nepohoršuje a zároveň něco naznačuje. Oblékl jsem ho do smokingu, aby to bylo trochu rafi nované.“ Art Paul na kresbu zajíce potřeboval půl hodiny.

Playboy
Autor: Playboy

Nejdůležitější fakta:

CO JE PLAYBOY?
Playboy je světově proslulý časopis pro pány, uveřejňuje literaturu, která získává ocenění, novinářské články, vtipy, rozsáhlé interview a obrázky nejkrásnějších žen na světě.

KOMU PATŘÍ PLAYBOY?
Playboy patří Playboy Enterprises Inc. (PEI), světovému mediálnímu a zábavnímu podniku. PEI prodává mimo jiné značku Playboy na oblečení, doplňcích a jiných světově prodávaných výrobcích. Netto příjmy PEI dosahovaly v roce 1999 celkem 348 milionů dolarů, akcie jsou obchodovatelné na burze v New Yorku.

KDO JE ZAKLADATELEM PLAYBOYE?
Časopis založil v roce 1953 tehdy sedmadvacetiletý Hugh Marston Hefner. Je vydavatelem časopisu, jeho dcera Christie Hefner je předsedkyní představenstva a jednatelkou Playboy Enterprises.

JAK VYSOKÝ JE NÁKLAD US-PLAYBOYE?
Náklad Playboye překračuje tři miliony výtisků v USA a v ostatním světě se celkový náklad pohybuje kolem čtyř a půl milionu. Největší náklad vyšel v listopadu roku 1972, kdy se celkem prodalo 7 161 561 výtisků. Nejsilnější výtisk vyšel k 25. výročí založení v lednu roku 1979 a měl 414 stránek.