Mladá Běloruska vzbudila pozornost jako ústřední postava skandálu kolem ruského vicepremiéra Sergeje Prichoďka a miliardáře Olega Děripasky. Podala svědectví o svých zážitcích na luxusní jachtě, kde Děripaska před dvěma lety hostil Prichoďka a zajišťoval mu podle ní eskortní služby. Sérii fotografií a videí z jachty pak na svém webu zveřejnil vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj. Chování Prichoďka, jednoho z nejmocnějších mužů Kremlu, označil za korupční.

Citlivá kauza, kterou Kreml veřejně nekomentoval, nabrala minulý víkend obrátek po zatčení Vašukevičové v thajském hotelu, kde podle místní policie poskytovala lekce sexuálního tréninku bez pracovního povolení. Běloruska se svým "sexuálním guruem" Alexandrem Kirillovem čeká ve vězení na soud, který ji nejspíš udělí pokutu a vyhostí ze země. Pár byl zadržen po stížnostech hotelových hostů, že se z výukových prostor ozývají "podivné zvuky".

Vašukevičová agentuře AP řekla, že chce "drahým americkým novinářům" poskytnout informace o kontaktech Ruska s volebním štábem Donalda Trumpa výměnou za zajištění osobní bezpečnosti. Údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb v USA vyšetřuje zvláštní tým

FBI, zatím bez hmatatelnějších výsledků. Vašukevičová žádné bližší svědectví novinářům neposkytla, o hodnověrnosti jejích tvrzení podle AP pochybuje i sám Navalnyj. Údajný sexuální partner Vašukevičové Děripaska, jeden z nejbohatších Rusů a věrný spojenec Kremlu, kdysi spolupracoval s pozdějším šéfem Trumpova volebního štábu Paulem Manafortem. Toho FBI obvinila z řady vážných zločinů, spolupráce s Ruskem při ovlivňování amerických voleb ale mezi nimi není. Manafort se cítí nevinný a odmítá spolupracovat s vyšetřovateli.

"Jsem připravena složit dohromady všechny části mozaiky, které vám chybějí," vzkázala Vašukevičová na instagramu americkým novinářům. "Doložím to audiem a videem ohledně styků našich ctěných poslanců s Manafortem a Trumpem a ohledně celého toho rozruchu kolem amerických voleb. Vím toho hodně," konstatovala.

Zájem ruských novinářů o kauzu kolem Nasti Rybky ještě zvýšila středeční informace o příjezdu tajemníka kremelské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa do Thajska. Podle prezidentského mluvčího Dmitrije Peskova byla cesta dohodnuta dlouho předem a "je směšné spojovat ji se zadržením ruských občanů v Thajsku". Navalnyj si ale tímto tvrzením není jist. "Nevím, co si o tom mám myslet. V Rusku je všechno možné," řekl agentuře AP.

Fotogalerie
59 fotografií