Hned jeho první role v portrétu Arthura Wellesleyho byla dobře hodnocená. Objevil se třeba i ve filmu Hartova válka. Zlom znamenal rok 2004 a Samova role v dramatu Somersault. V Austrálii za ni získal nevyšší ocenění. Nejlepší nabídky začal dostávat v roce 2008, kdy také natočil Terminator Salvation. Tento rok byl také uveden film režiséra Jamese Camerona Avatar o meziplanetární válce, lásce a mimozemšťanech, do kterých se pomocí kombinace DNA vtělují lidé, ve kterém ztvárnil hlavní roli.

Co vás nejvíc zaujalo v prvních třech filmech Terminator, než jste vstoupil do děje?
Sam: Jak si vzpomínám, nejlepší byl »tekutý« Terminator z druhého filmu. Líbilo se mi střílení v těch filmech a pak jsem měl možnost si to užít. Můj oblíbený díl je Terminátor 2: Den zúčtování.

Co na tomhle projektu bylo zajímavého?
Sam: Věřím, že každý dobrý sci-fi film by měl mít také co říci o životě v současném světě. Ten projekt má svou vlastní filozofii a klade otázky o tom, kam s technologiemi budoucnosti budeme patřit my.

A co bychom měli očekávat od Terminator Salvation?
Sam: Měli byste očekávat vizuálně skvělý film, plný zvratů a že jakmile začne, naprosto vás pohltí. Tenhle snímek má srdce, což je velké plus.

Co tím myslíte?

Sam: Že nejde jen o roboty a výbuchy, ale o vztahy mezi postavami, jak se ovlivňují a mění své životy.

Jak jste se dostal k roli Marcuse Wrighta?
Sam: Režisér McG mě chtěl vidět, tak jsme se setkali. Později mi poslal scénář a nakonec mi byla role nabídnuta.

Věděl jste, že vás doporučil Christian Bale?

Sam: Vím, že viděl film Somersault, který jsem točil v Austrálii, a mluvil s lidmi, co mě znají. Je příjemné získat takovou podporu a respekt od někoho jako je on, když nemáte zkušenosti v Hollywoodu.

Je to pro vás velký rok, když jste pracoval na filmech Avatar a Terminator Salvation.

Sam: Všichni říkají, že je to pro mě mega rok, ale když stojíte uprostřed hurikánu, jste vlastně docela v klidu. Všechno co můžu opravdu udělat, je doufat, že práce, kterou jsem udělal na těchto filmech naplní očekávání každého z nás, včetně mě.

Je to náhoda, že po natočení Avatara s režisérem Jamesem Cameronem - otcem Terminatora dostal nabídku na tenhle film?

Sam: Já vím, je to zajímavé, že? Načasování bylo zvláštní, ale musel jsem o to víc pracovat a ještě tvrději než dřív.

Myslíte si, že Cameron měl vliv na vaše obsazení v Terminator Salvation?

Sam: Myslím, že McG s ním musel mluvit. Po nějaké době zjistil, jak pracuji a to jsem rád.

Jak vidíte Marcuse, vaši postavu, svýma očima?

Sam: Trochu jako Alenku v říši divů nebo Dorotku v Čaroději ze země Oz, protože se probudí v neznámém světě. Na své cestě potkává lidi, kteří mu otevřou srdce, dodají odvahu a rozum, aby nakonec dokázal sám odpovědět na některé otázky. Myslím, že je bizarní říct, že jste Judy Garlandovou z Terminatora...

Jak byste popsal svůj vztah s Johnem Connorem, vůdcem lidského odporu proti strojům?
Sam: Co se mi líbilo asi bylo, že měl mnoho různých vrstev. Oba jsou na stejné cestě objevování, takže se dá říct, že jsou jako dva bratři sdílející stejný osud nebo dva uprchlíci v nesnázích.

Jak byste popsal příběh filmu?
Sam: Je o třech mužích (John Connor, Kyle Reese a Marcus), kteří se snaží přijít na to, kde mají na světě své místo a jak budou žít se svou odpovědností za to, co se děje.

Je v tom všem nějaký odkaz?

Sam: Pro mě tento film je o naději v lidstvo a že se lidé setkávají bez ohledu na to, kdo jsou, ve společném boji proti nepříteli. A to je dobrá zpráva pro všechny z nás.


Podklady pro tento rozhovor zajistala společnost Falcon