Přinášíme vám výběr amerických magazínů, jejichž obálky v minulosti vyvolaly pořádný rozruch. Od vyhlášení Hitlera ´Mužem roku´ až po snímek mrtvého Michaela Jacksona uplynulo 70 let. Je vidět, že provokace se pořád vyplácí.

Time Magazine, 2. ledna 1939: Hitler jako Muž roku
Obálka ukazuje na ilustraci Adolfa Hitlera, který hraje "svoji hymnu nenávisti v znesvěcené katedrále, zatímco jeho oběti se houpají na obrovském kole katedrály svaté Kateřiny a nacisté přihlížejí". Autor kresby Rudolph Charles von Ripper byl německý katolík, který s nástupem Hitlerovy moci utekl ze země. Obrázek je reakcí na Hitlerovo obsazení Rakouska a Československa. Časopis Time svoji kontroverzní obálku obhajoval tím, že Hitler byl v té době muž, který měl největší vliv na dějiny světa - i když negativní.

Time zvolil Hitlera jako ´Muže roku´
Autor: webdesignerdepot.com


Time Magazine, 8. dubna 1966: Je Bůh mrtvý?
Tato obálka byla nazvána jako nejkontroverznější všech dob. Doprovodný článek se týkal skomírání náboženského hnutí, ke kterému docházelo v Americe 60. let. Obálka i článek vyvolaly ve čtenářích vlnu odporu.

Je Bůh mrtvý? Ptal se Time.
Autor: webdesignerdepot.com


Life, 26. listopad 1965: Válka ve Vietnamu
Paul Schutzers pořídil tuto fotografii vietnamského vězněn, kterého zajala americká armáda během války ve Vietnamu. Právě takovéhle snímky pomohly obrátit veřejné mínění Američanů proti této válce. Schutzers, který patřil k nejlepším fotografům magazínu LIFE, byl zabit při své práci během šestidenní války. Izraele a sousedících států v roce 1967.

Takhle vyfotil válku ve Vietnamu magazín Life
Autor: webdesignerdepot.com


Playboy, říjen 1971: První dívka afroamerického původu na obálce Playboye Modelka Darine Stern se stala první Afroameričankou na obálce prestižního erotického magazínu Playboy. Zajímavost - parafrázi na tuto obálku použili tvůrci i v letošním listopadovém čísle, kdy se na obálce Playboye objeví kreslená Marge Simpson.

První Afroamerčianka na obálce Playboye
Autor: webdesignerdepot.com


National Lampoon, leden 1973: Jestli si nekoupíte tenhle časopis…
Ačkoliv tahle obálka příliš nadšení nevzbudila a byla velice kritizována za svůj násilnický motiv, její autor Ronald G. Harris je ceněn jako předchůdce dnešní "práce s Photoshopem".

National Lampoon vyhrožoval, že zastřelí psa
Autor: webdesignerdepot.com


Rolling Stone, 22. leden 1981: John Lennon a Yoko Ono
Annie Leibovitz pořídila tuto slavnou fotografii jen několik hodin před tím, než byl John Lennon zastřelen před svým domem v New Yorku 8. prosince 1980. Autorka původně chtěla mít na snímku samotného Lennona, ale ten si prosadil na fotografii také svoji ženu. Obálka byla zvolena Americkou společností vydavatelů časopisů jako nejlepší za uplynulých 40 let.

Nahý John Lennon s Yoko Ono
Autor: webdesignerdepot.com


Vanity Fair, srpen 1991: Demi Moore, těhotná a nahá
O deset let později Annie Leibovitz opět svlékla celebritu, tentokrát to byla herečka Demi Moore v pokročilém stupni těhotenství. Ve své době byla obálka kritizována jako ostudná a nechutná. Některé obchody časopis dokonce prodávaly obálkou dolů, nebo její hlavní část zakryly hnědým papírem. Skandál pomohl Demi Moore v kariéře a časem inspiroval k podobným fotografiím řadu dalších celebrit.

Těhotná Demi Moore na obálce Vanity Fair
Autor: webdesignerdepot.com


Time Magazine, 27. červen 1994: Vězeňská fotografie O. J. Simpsona
V roce 1994 byl slavný hráč amerického fotbalu a příležitostný herec O. J. Simpson obviněn z vraždy manželky Nicole. O rok později, ve veřejností přísně sledovaném procesu, byl osvobozen. Tato obálka magazínu Time byla kritizována za svoji manipulativnost, když známou fotografii Simpsona upravila tak, že jeho pleť vypadala tmavší a výraz hrozivější. Pro srovnání - originální foto použil magazín Newsweek.

O. J. Simpson na obálce Time, kde ho záměrně ztmavili a jeho tváři tak přidali nebezpečnější výraz.
Autor: webdesignerdepot.com

Neupravené foto O. J. Simpsona použil magazín Newsweek
Autor: webdesignerdepot.com


The New Yorker, 24. září 2001: Silueta newyorských dvojčat
Obálka, která sklidila velký úspěch. Byla věnována obětem útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001. Na první pohled je obálka celá černá, při pozornějším pohledu na ní najdete známá "dvojčata" - dvě věže obchodního centra, které byly cílem zmíněného útoku. Editor obálky se inspiroval stylem malování "černá na černou" newyorského výtvarníka Ada Reinhardta.

The New Yorker uctil oběti 11. září.
Autor: webdesignerdepot.com


Vogue, duben 2008: King Kong obálka
Na první pohled nevinně vyhlížející obálka modelky Gisele Bündchen a sportovní hvězdy Lebrona Jamese byla označena jako rasistická. Obrázek prý ukazuje černého muže s výhrůžným pohledem vedle bílé ženy, což posiluje kriminalizaci černochů v Americe. Podle editorů časopisu však jen šlo o to ukázat vedle sebe dvě celebrity s krásnými těly ve stylizované póze. V rámci objektivity nutno říct, že tato obálka víc než tím, co na ní je, šokuje tím, jak ji Američané mohou vnímat.

Obálka Vogue - King kong a oběť?
Autor: webdesignerdepot.com


OK Magazine, červen 2009: Foto mrtvého Michaela Jacksona
Fanoušci zesnulého ´krále popu´ byli v šoku, když spatřili na obálce OK Magazine tuto fotografii. Vedoucí editorka řekla, že rozhodnutí použít snímek mrtvého Jacksona pramenilo ze snahy odlišit se od všech ostatních obálek s tématem zpěváka, které v té době zaplavily trh.

Poslední foto Michaela Jacksona přinesl OK!
Autor: webdesignerdepot.com