Vilém Kotásek žije v Krnově a pracuje jako zahradník. Za prací dojíždí šest dní v týdnu i několik desítek kilometrů. Před časem založil rodinu, zlenivěl a omezil cvičení. Dobrá česká kuchyně a pivečko s kamarády z jeho těla udělaly malý soudek. Při výšce 173 centimetrů vážil brzy 89 kilogramů. „Projevilo se to na mém břichu. Ale neřešil jsem to. Bylo mi dobře,“ řekl Vilém Kotásek.

A pak se podíval do zrcadla a zděsil se. Pro nápravu se rozhodl okamžitě. Znamenalo to dlouhé hodiny cvičení v posilovně, tisíce sklapovaček, mučení na rotopedu i na na kole, dlouhé plavecké štreky v bazénu. Důležitá byla také změna životosprávy a stravovacích návyků.

A podařilo se. Z neforemného tlouštíka se stal téměř profesionální kulturista. Jeho váha se nyní pohybuje okolo 73 kilogramů. „Byla to dřina. Cítím se však nesrovnatelně lépe,“ řekl Blesku Vilém Kotásek. Jeho trenér Rémy Krayzel (55) tvrdí, že zhubnout může každý průměrný Čech. „Je to o vůli a pokud člověk nemá extrémní nadváhu, tak shodit pár kilo není žádný problém,“ konstatoval Krayzel.

„Vilém Kotásek dokázal skutečně nemožné. Za tři měsíce se do takové formy může dostat bývalý kulturista. U ostatních lidí se jedná o naprostou výjimku. Nezbývá než pogratulovat," dodal trenér kulturistiky Jaroslav Mlček z Krnova.

Fotogalerie
2 fotografie

Rýžová dieta

Vilém Kotásek ze svého jídelníčku odstranil nejprve veškeré bílé pečivo. Později omezil i celozrnné pečivo, brambory a těstoviny. Veškeré přílohy nahradila rýže. Té jedl zpočátku 400 gramů denně, později i 600 gramů. Denně snědl půl kila kuřecího masa. Energii mu dodávala zelenina (okurky, papriky, rajčata). Jako zákusek si dával třikrát denně plátek čerstvého ananasu. „Samozřejmě, že jsem se jednou za čas odměnil něčím sladkým. Ale to opravdu výjimečně,“ řekl Vilém Kotásek.