Vědci z univerzity ve Virginii vyvinuli unikátní SpermCheck Fertility Test, který dokáže odhalit mužskou neplodnost. Funguje na podobném principu jako těhotenský test a slibuje 96procentní úspěšnost. Stačí na testovací krabičku nanést pár kapek ejakulátu. Podle jednoho či dvou proužků snadno zjistíte, jestli máte méně než pět milionů spermií. V takovém případě byste měli vyhledat odbornou pomoc.

„Jde o domácí testy, které jsou pouze orientační,“ říká specialista na mužskou neplodnost Karel Kočí. „Určitě se ale jedná o užitečnou pomůcku,“ dodává. Podle předběžných odhadů by se cena balíčku, kde najdete test, nádobku na vzorek a pipetu na nabrání ejakulátu, měla pohybovat kolem 450 Kč.

Co o spermiích možná nevíte

Spermie je samčí pohlavní buňka (samčí gameta). Jedná se o vysoce specializovanou buňku, která slouží k vyhledání a oplodnění vajíčka. Množství spermií spolu s dalšími látkami tvoří tekutinu zvanou sperma.

Spermatogeneze je vývoj spermie. Spermie vznikají v semenotvorných kanálcích varlete za podpory Sertoliho buněk, které tvoří stěny semenotvorných kanálků. Spermie nevznikají v celém varleti naráz, spíše v určitých vlnách podél semenotvorných kanálků (tzn. v různých částech semen. kanálku probíhají jiné části spermatogeneze). Celý proces spermatogeneze u člověka trvá přibližně 72 dní, dalších cca 12 dní dochází k maturaci v nadvarleti. (zdroj: wikipedia.org)