Pan Jiří Fiala patří mezi nejaktivnější organizátory boje za práva otců. Mezi jeho nejslavnější kousky patří, že přímo v soudní síni sebral soudci spis a vyskočil s ním okna. Stráž ho poté honila po soudním dvoře, než ho zalehla.

V prosinci loňského roku pan Fiala zbavil funkce ředitele gymnázia Na Pražačce (Blesk informoval) za to, že mu nechtěl podat zprávu o studiu jeho syna. V souvislosti se sporem o syna se pan Fiala obrátil na soud ve Štrasburku a uspěl. České soudy však na verdikt štrasburského soudu dosud nezohlednily.

Podvrh

Potyčka na soudní chodbě dne 16.2. se odehrála po procesu s psycholožkou PhDr. Alenou Uváčikovou, která je obviněna z trestného činu křivé výpovědi. Tento případ je vyjímečný tím, že žalobu na psycholožku Uváčikovou podal soudce.

Křivého svědectví se měla paní Uváčiková dopustit ve známé kauze Terezky Smutné, dívky, kterou její matka poštvala proti jejímu otci. Terezka byla postupně zmanipulována k nenávisti ke svému tátovi. Soudce jí byl nucen umístit v ústavu, aby ji vymanil z destruktivního vlivu matka.

Alenu Uváčikovou viní desítky otců z toho, že na objednávku matek vypracování tzv. psychologické zprávy, ve kterých se často opírá jen o tvrzení jedné strany (matky). Postižení otcové považují psychologické zprávy paní Uváčikové za podvrh.

Nadávky

Paní Uváčiková byla již odsouzena za to, že v souvislosti s odsouzením jejího manžela za pokus o vraždu, několikrát napadla soudce a státní zástupce například slovy: „Budeš poslouchat ty svině,“ nebo „Budeš se dívat do hrobu svých dětí.“ Smrt dětí přála několika soudkyním.

Soud pro obvninění z křivé výpovědi v kauze Terzaky Smutné ze strany paní Uváčikové je odročen na  5. dubna.

Pan Jiří Fiala byl již odsouzen na jeden rok vězení v souvislosti s výše uvedenou kauzou zabavení spisu soudci. Proti rozsudku se dovolal.