Je obviněn z vyhýbání se trestní v souvislosti s blokádou Okresního státního zastupitelství v Nymburce z listopadu roku 2008. K zatčení pana Fialy před řeznictvím došlo 9. dubna 2010 poté, co po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

Pan Fiala stojí v čele hnutí K213, které postupuje velmi razantně v prosazování práv otců u českých soudů. Zaznamenaly velký úspěch u štrasburského soudu, který dal v drtivé většině případů českým otcům za pravdu.

Ostraha Okresního soudu v Kladně údajně posílila stráže. „Když jsem tam nesl stížnost na protiprávní zatčení pana Fialy, stálo u vchodu místo obvyklých tří, čtyř strážců šest či sedm,“ říká zástupce pana Fialy v K213 pan Jiří Štefek.

Pan Fiala, který také uspěl u soudu ve Štrasburku, používá v boji netradičních a často hraničních metod. Pořádá blokády úřadů (do práce například se skupinou dalších otců nepustil údajnou feministku advokátku Lenku Pavlovou).

Když loni soud nevzal zřetel na jeho úspěch ve Štrasburku, pan Fiala odebral soudci spis, vyskočil s ním z okna a stráž ho pak honila po soudním dvoře.

Pan Fiala už jednou ve vězení byl, a to za údajný únos svého syna. Později však byl všech obvinění zcela zproštěn. Syna všakpoté několik let neviděl, protože mu ho matka odmítá "půjčovat".

Kdy se bude konat soud na Kladně s panem Fialou zatím není známo.