Napsal to dnes německý deník Bild s odvoláním na výzkum historika Johannese Tuchela. Západní tajné služby se přitom domnívaly, že Müller druhou světovou válku přežil a v létě 1949 údajně pobýval v Karlových Varech.

Skončil v masovém hrobě

„Jeho tělo bylo pohřbeno v roce 1945 do masového hrobu na židovském hřbitově v centru Berlína,“ řekl Bildu Tuchel, podle něhož to dokládají dokumenty nalezené v archivech. Jak došlo k tomu, že tak prominentní nacista spočinul na židovském hřbitově, ale zatím není zřejmé.

Divoká teorie: Přešel do služeb Sovětského svazu

Müllerův osud zůstával obestřen nejasnostmi. Živý byl naposledy spatřen na začátku května 1945. Západní tajné služby měly podle dokumentů německé rozvědky BND za to, že konec války přežil a ještě v 60. letech se spekulovalo, že je naživu. Jedna z těchto teorií tvrdila, že přešel do služeb Sovětského svazu.

Tělo nalezli v provizorním hrobě

Podle Tuchela to byl omyl. Tělo šéfa obávaného gestapa bylo podle něj nelezeno v roce 1945 v provizorním hrobě v blízkosti dřívějšího ministerstva říšského letectva, kde dnes sídlí německé ministerstvo financí, a už tehdy bylo identifikováno. „Müllerova mrtvola měla na sobě generálskou uniformu. Ve vnitřní náprsní kapse se skrýval mimo jiného jeho služební průkaz s fotografií,“ uvedl Tuchel, vedoucí berlínského památníku německého odporu proti nacismu.

Židé jsou pobouřeni

Jeho zjištění pobouřilo předsedu Ústřední rady Židů v Německu Dietera Graumanna. "To, že byl nejbrutálnější nacistický sadista pohřben zrovna na židovském hřbitově, je nechutná nehoráznost. Byla tím hrubě podupána památka obětí," citoval Graumanna Bild.

Fotogalerie
3 fotografie