Jak to tedy s ženskou chůzí podle Tvrzníka doopravdy je?

Jak chodí muži
Průměrný muž má na rozdíl od ženy poměrně úzké boky. Většinou našlapuje blízko kolmic boků A, B, chodidla klade vlevo a vpravo od těžiště těla. Špičky směřují ven, jeho chůze je tedy široká a jistá.

Jak chodí ženy
Ženy mají širší boky a zvláště slovanské typy jsou obdařeny obvodem boků 100 i více cm D. Aby při chůzi udržely bez problému stabilitu, musí došlapovat k těžišti těla C – tedy co nejvíc »dovnitř«. Čím větší je ženin zadek, tím delší je osa E, která označuje rozdíl mezi krokem muže a ženy. Ženské pozadí se při kroku »dovnitř« silně vychýlí z osy F. Výsledkem pak je, že ženské boky při chůzi opisují jakousi osmičku, která dokáže zaujmout mužské pohledy.

Podpatkový balanc
Pokud žena nosí boty na vysokém podpatku, musí o to víc balancovat, aby udržela rovnováhu. Napíná lýtkové G a hýžďové H svaly, což opticky prodlužuje nohy a zpevňuje zadek. Ale daní za obdivné pohledy mužů jsou přetížené přední části chodidel a unavené achillovky.

Útloboká kroutí taky
A co žena s chlapeckými boky? Bude chodit také jako muž? Není to tak! Jenže na rozdíl od dámy s širokým pozadím útloboká to dělá promyšleně nebo takovou chůzi okoukala od manekýnek. Tyto éterické bytosti systém chůze »dovnitř« dovádějí až do extrému a svým pidipozadím kroutí jak o život.

Daň za výkrut
Ani svůdné kroucení není zadarmo. Spodní část páteře I při každém kroku ujede do strany od osy těl C, takže širokoboké ženy mají sklon ke skolióze, tedy zakřivování páteře. Větší zadek navíc ještě tlačí kolena dovnitř kroku, takže je zaděláno na nohy do X. Pánové, smiřte se konečně s tím, že většina žen opravdu kroutí zadkem proto, aby neupadly.

Kanadští vědci: Ženy klamou tělem
Zajímavý pokus udělali odborníci z Queen’s University v kanadské provincii Ontario. Oblékli ženy do speciálních kostýmů a natáčeli jejich chůzi, kterou potom počítač analyzoval. Zároveň byly dobrovolnicím odebrány vzorky slin, aby se zjistilo, v jaké fázi cyklu se nacházejí. Záznamy kroucení zadečkem pak hodnotila skupinka pánů. Nejvíce kroutily pozadím ty ženy, které byly v nejméně plodné fázi cyklu. Naopak v nejplodnější části držely kolena více u sebe a méně se kroutily v bocích. A muži shledávali nejpřitažlivější právě tu chůzi, kdy se ženy v bocích nejvíce pohupovaly.

„Procházet se méně přitažlivě v čase ovulace dává ženám evoluční výhodu. Mohou skrýt svou plodnou periodu před nechtěnými muži, kteří by se jich mohli snažit zmocnit,“ vysvětlili experti z Ontaria. Zpráva vyšla v odborném časopise Archives of Sexual Behavior.