Děti dostává do péče 90% matek. O střídavé péči rozhodne soud jen ve 3% sporů. Jak vaše žena nesla rozhodnutí soudu?

PC: Moje žena má blok, nedokáže se mnou jet ani ve výtahu. Těžce to nesla, napadala mne a obviňovala. V domě jsem měl firmu a 4 zaměstnance. Křik před lidmi na denním pořádku, stres pro dítě a zaměstnance, zákazníky. Zavolala policii a řekla, ať mne vykážou, neudělali to. Bál jsem se, že spadne na schodech nebo si nechá od bráchy udělat monokl.

Jak jste dosáhl střídavé péče?

P.C.: Měl jsem štěstí a šel mu naproti. Musel jsem konzultovat s psychologem, nepodceňujte to. Za ty 3 roky zestárnul tak o 8.

Obviňovala vás z domácího násilí?

P.C.: Naše manželství už skončilo v okamžiku, kdy na mne bývalá poprvé zavolala policajty a lživě mne obvinila, že ji týrám. Označení mne za tyrana a obvinění z týrání přišlo po tom, co jsem nesouhlasil s rozvodem a svěřením dítěte do její péče a vzal jí auto, firemní, když mi přestala v práci pomáhat.

Popište prosím stručně průběh soudu.

P.C.: Argumentem proti střídavé bylo, že nejsme schopni se domluvit a jsou mezi námi konflikty, dále, že je v Evropě standardem, že dítě je s matkou, dále, že neumím vařit. Soudce řekl, že se to dnes už dá řešit jinak to vaření, že to je podružné. Ke konfliktům, spisům od policie jsem sdělil, že to jsou z 90 % nesmyslná hlášení mojí ženy proti mně, že se ženou já žádné konflikty nemám, a že je to z její strany účelové. Soudy jindy spíš hledají důvody, proč střídavá ne. Tento soudce byl efektivní, kéž by takový byl každý, měl jsem štěstí. Rozsudek má být jasný a stručný, bylo rozhodnuto na třetím jednání. Žádná věda, tak by to mělo být. Oba rodiče jsou způsobilí a mají zájem, střídavá a nazdar.

Žena s vámi prý nekomunikuje a u soudu pak tvrdí, že se nemůžete dohodnout. Jak jste soud přesvědčil, že vaše žena jedná účelově?

P.C.: Komunikace je důležitá. Chyba je, že to často lidé shrnou větou, že se "nedokážeme domluvit". Já se snažil, ale je to jako násobit nulou. Výsledek vždy nula. Ať dosadíte cokoliv, ona nekomunikuje. Navíc, když jsem poslal maila, vytrhala věty z kontextu a poslala to manipulativně s komentářem na sociálku. Přestala s tím, když jsem zřídil web stránku, něco jako blog, kde každý email, co jí pošlu, uveřejňuji. Měl jsem štěstí na soudce, za tři stání byo hotovo. Tak to má být.

Mnoho otců se snaží matkám ustupovat, ale ani to nepomáhá. Jak jste to udělal vy?

P.C.: Cílem je dosáhnout střídavé péče a být připraven na to, že kdyby nebyla z nějakého důvodu podle názoru soudu možná, tak chci dítě do péče výhradní, protože jsem lepší rodič. Jsem klidný, rozumný, neřeším osobní věci a dokážu sebe popřít ve prospěch dítěte. Taky jsem vždy žádal o střídavou s dovětkem, že chci výhradní, pokud by střídavá péče nebyla možná, protože já se maminku z hlavičky syna vymazat na rozdíl od ní nesnažím.

Díte může být nemocné a tehdy je komunikace nutná. Jak tedy s bývalou manželkou komunikujete, když to odmítá?

P.C.: Všechny informace, lékaře a tak, uveřejňuji pro ni na tom webu. Píšu jí, kdy je třeba zubař, aby přišla syna podpořit. Ona to stejně neumí, je to její rodičovská nezralost. Jen sbírám důkazy a doufám, že to každý vidí, případně to sama časem pochopí. Když mi ona napíše mail, vynechá oslovení. Nenávidí mě.

Podle čeho usuzujete, že vás nenávidí?

P.C.: Nenávist ke mně převažuje lásku k synovi, to vím od doby, kdy po mně prudce házela ve vzteku věci, dřeváky, nepomohlo, ani když stál u mne nebo jsem ho držel v náručí. Jednou ho dokonce kopla, když se přimotal do rány.

Radíte ustupovat. Kam až?

P.C.:Chytřejší ustoupí, ale nikdy nesmí ustupovat z toho základního, což je stejný díl času s oběma rodiči. Cílem snažení je dosažení střídavé péče a aby byla možná, musíte zůstat klidný, neřešit osobní věci a musíte sebe popřít v zájmu dítěte.

Děkuji všem za zájem o případ, který jen dokazuje, že střídavá péče může být nařízena proti vůli jednoho z rodičů, a že i v takové situaci může syn zdravě vyrůstat, pokud ho od sporů rodičů oddělíte třeba za cenu odstěhování se a ústupků druhému rodiči tak, jak jsem to udělal já. Bylo by dobře, aby se vyjádřila i má bývalá žena, pokud má zájem.

Petr Cihlář odpovídal na otázky prostřednictvím serveru www.stridavka.cz.

www.stridavka.cz
Autor: max