Návrh podpořila pravice, kdežto levice byla proti. Novelu, podle které by soud nařídil střídavou péči vždy, pokud nebudou pádné důvody proti, navrhuje poslanec Pavel Staněk z ODS.

Přítomní poslanci vádní koalice (ODS, TOP 09 a Věci veřejné) byli v drtivé většině pro. Poslanci ČSSD a komunistů byli proti novele. Opozice dříve deklarovala, že novelu podpoří, svůj slib však porušila.

Celebrity jsou pro

Střídavou péči jako formu péče o dítě po rozvodu volí čím dám víc celebrit, nedávno například zpěvačka Dara Rolinc a hudebník Natěj Homola. Ve Spojených státech jde u celebrit o zcela běžnou záležitost.

Novela posiluje právo dítěte na oba rodiče a má potenciál ušetřit ze státního rozpočtu až 10 miliard ročně. Týká se takřka každého druhého občana republiky a hlavně: 20 tisíc dětí za rok. Soudy dosud rozhodovaly ve vleku komunistické minulosti v 92 % případů ve prospěch matek.

Novela ušetří 10 miliard

V případě přijetí novela výrazně odlehčí justici. Opatrovnickými spory se ročně zabývá asi 180 tisíc státních zaměstnanců, což je zhruba počet obyvatel města Pardubice.

Diskusi zahájil poslanec a navrhovatel Pavel Staněk. Postupně se hlásili další poslanci, například Lenka Kohoutová (ODS), která zdůraznila základní smysl novely: Podpořit právo dítěte na oba rodiče. Poslankyně Soňa Marková (ODS) se pokusila rozbít novelu podmínkou, že se střídavou péčí musí souhlasit oba rodiče. Tato podmínka je nesplnitelná, protože kdyby rodiče souhlasili, nesoudili by se.

Tlak feministek

Poslanec ČSSD Jiří Kostuba ve svém příspěvku tvrdil, že novela svědčí o neschopnosti justice, protože její základ už v zákoně dávno je.

Před druhým čtením lze očekávat silný tlak feministické lobby. Pokud by totiž byla novela přijata, byl by omezen příjem tisíců advokátek,  které se přiživují na nenávisti matek proti otcům.

Podrobnou reportáž čtěte ZDE na stánkách www.k213.cz.