A mnohdy mohou být použity i u mužů, kterým ze zdravotních důvodů sildenafil nelze předepsat. Italští vědci teď zjistili, že velmi účinnou přírodní viagrou může být bylina škornice – afrodiziakum tradičních čínských bylinářů.

Škornice šípolistá (Epimedium sagittatum) se v původní čínské medicíně nazývá "jin jang chuo" čili bylina nadrženého kozla. Pastevci antické Číny si totiž všimli, že jejich kozlové po pozření škornice vykazovali velmi silný sexuální pud a byli nesmírně náruživí.

Italští odborníci teď v odborném časopise Journal of Natural Products uvádějí, že škornice však nepůsobí jako afrodiziakum jen na kozy, ale také na člověka. A u mužů může léčit i poruchu erekce. Většina syntetických léků na tyto problémy má vedlejší účinky, škornice však žádné takové při užívání nepůsobí.

Erekce je řízena složitými mechanismy neurohumorálně. Průtok krve penisem je řízen enzymaticky. Pokud je specifický enzym inhibován ve své činnosti, dochází k erekci penisu. A právě výtažky ze škornice se jeví jako velmi silné inhibitory tohoto enzymu. Po izolaci a chemické modifikaci ikariinu, účinné látky ze škornice, získali italští vědci stejně účinný lék jako je právě sildenafil ve Viagře. Látka ze škornice však reaguje účinněji s enzymem a nepůsobí nepříznivé vedlejší účinky.