Světově proslulý umělec Ivo Výboch z Krnova se bodypaitungu věnuje téměř dvacet let. Blesku.cz odhadil tajemství své práce.

Hlavní podstatou bodypaintingu je ta samotná práce. Každé dílo je vlastně originál. Kouzlo je v tom, že diváci mohou sledovat, jak dílo vzniká a jsou vlastně také jediní, kdo si ho mohou prohlédnout. Toto umění je velmi pomíjivé, modelky se hned po vystoupení umývají. V té pomíjivosti je ale velké kouzlo,“ míní umělec.

Podle něj se prý dá malovat na jakékoliv ženské tělo. „Samozřejmě s hezkou ženskou je ale dílo hezčí,“ tvrdí Výboch. Připouští přitom, že občas bodypainteři malují i na mužská těla. „Lepší jsou ale ženy. Ty totiž nejsou chlupaté,“ říká s úsměvem Výboch.

Příležitostná modelka Jindřiška Gardoňová (24) tvrdí, že být modelem při bodypaintingu je velký zážitek
Autor: Pavel Ryšlink

Najít vhodné modelky prý pro něj nebývá problém. Řada žen ho osloví sama, jiné souhlasí, když jim malování na tělo nabídne při práci ve svém krnovském bodyartovém studiu, kde se věnuje tetování a piercingu. „Důležité je vzbudit v potencionální modelce důvěru a udržet si profesionální odstup,“ tvrdí bodypainter.

Při tvorbě se podle něj nejvíce používá technika airbrushe (stříkání malou pistolí), jemné linie se pak tvoří štětci.

Bodyartoví umělci jako Ivo Výboch mají oproti jiným výtvarníkům tu výhodu, že malují na ta nejkrásnější plátna na světě
Autor: Pavel Ryšlink

„Je to vzrušující!“ tvrdí modelka

„Poprvé jsem se bála, že se budu stydět. Měla jsem sice zkušenosti s focením, ale stát nahá před tolika lidmi, to je něco jiného. Jak ale člověk odloží podprsenku, je tréma či stud pryč,“ prozradila Blesku příležitostná modelka Jindřiška Gardoňová (24) z Bruntálu.

Nanášení barev na nahé tělo je prý velmi příjemné. Barvy chladí i zahřejí najednou. Na bříšku ovšem trochu lechtají,“ konstatovala slečna a přiznala, že při bodypaintingu prožívá i určité vzrušení. „Mísí se tu strest, že je člověk všem na očích bez podprsenky, na druhé straně se mi líbí, že se lidé dívají. Je to svým způsobem vzrušující,“ řekla Blesku modelka Jindřiška.