Vědci představovali ženám několik mužů s různou mírou atraktivity, fyzické zdatnosti a inteligence. Z dvou set dobrovolnic nakonec naprostá většina hodnotila jako nejlepší volbu pro vztah i sex na jednu noc muže s nejvyšší inteligencí.

Mark Prokosch z Elon University se chtěl zabývat problematikou jinak, než většina studií, které překládají ženám dotazníky a chtějí po nich, aby hodnotily různé vlastnosti mužů. Prokoschův tým nafilmoval patnáct mužů při plnění různých fyzických a mentálních úkolů. Vybraní pánové museli číst zprávy, mluvit o tom, co si představují pod pojmem dokonalá schůzka, vysvětlit konsekvence života na Marsu a chytat či házet talíř frisbee. Každý ze sledovaných mužů musel také podstoupit test verbální inteligence.

Více než dvě stě žen pak záběry sledovalo a každému muži dávalo body. Hodnotila se atraktivita, tvořivost a přitažlivost pro jednorázový sex či dlouhodobý vztah. A vědci zjistili, že čím byl muž bystřejší a chytřejší, tím měl vyšší hodnocení v přitažlivosti pro oba typy vztahu.

"Ženy chtějí to nejlepší pro oba světy. Nejen fyzicky atraktivního muže, ale někoho, kdo se o ně dokáže v dlouhodobém výhledu postarat. Pro mnoho žen je chytrý muž přitažlivý, protože je chytrý dost na to, aby dokázal rodině udržet jistoty. Ale také může předat dobré geny svým dětem. U potenciálních manželů ženy hledají znaky, že jejich muž může být dobrým živitelem a otcem. U vztahů na jednu noc ženy loví něco víc než jen dobré geny, chtějí si užít hezkou chvilku," uvedl Prokosch ke své studii.

Zajímavé také na objevu je, že ženy dokážou dost přesně odhadnout mužovu inteligenci. Jejich hodnocení totiž velmi přesně odpovídalo výsledkům odborného testování IQ. A dalším interesantním objevem je fakt, že přitažlivost pro jednorázovou sexuální známost zvyšovala také inteligence. Předchozí studie přitom uváděly, že ženy toužící pouze po sexu volí jen fyzicky atraktivní pány bez ohledu na rozum.

"Když máte možnost vybrat si z pěti různých lidí, zvolíte tu nejatraktivnější," dodává Prokosch s tím, že pro sex-appeal je fyzická krása stále jedním z nejdůležitějších měřítek.