1. Ženy si myslí, že muži jsou inteligentnější

V roce 2008 analyzoval britský výzkumník Adrian Furnham, profesor psychologie na University College v Londýně, výsledky 30 mezinárodních studií, které měli za cíl změřit mužské a ženské IQ. Přestože skončil se zjištěním, že hodnoty IQ jsou u pohlaví "v průměru takměř rovnocenné", přišel též se zajímavým výsledkem, který se týká vnímání inteligence.

Celkově si muži i ženy myslí, že muži jsou šikovnější - šikovnější než jsou ve skutečnosti a též inteligentnější, než jsou ženy. Furnham se zaměřil na aplikaci těchto zjištění v různých kulturách a generacích: Obě pohlaví považují své syny, otce a dědy za inteligentnější, než svoje dcery, matky a babičky. Při výzkumu rovněž zjistil, že se muži přeceňují a následně obviňují a stydí, jestliže nezískají při měření IQ minimálně nadprůměrné výsledky. Ženy se v průměru dost podceňují a proto jsou výškou svého IQ často překvapené.

2. Muži mají vlastní biologické hodiny

Těžko říct, jestli je pro muže výhodou, že žijí v průměru kratší dobu než ženy. Naproti tomu jejich pokožka stárne pomaleji a nedělají se jim křečové žíly. Každopádně jejich biologické hodiny také tikají a na rozdíl od těch ženských jsou mnohem nevyzpytatelnější.

Jak muži stárnou, ztrácejí ročně přibližně 1% zásob testosteronu. Důsledkem toho je, že klesá produkce spermií a ruku v ruce s tím klesá i jejich kvalita. Z toho důvodu, čím jsou muži starší, tím větší je riziko, že děti zplozené ve vysokém věku mohou být postižené chorobami, jako je autismus, schizofrenie nebo Downův syndrom.

Odborníci na mužskou plodnost tento problém vysvětlují následovně: Přibližně každých 16 dní se buňky, které vytvářejí spermie a ovlivňují jejich genetický kód účastní procesu dělení. Ve věku 50 let se toto dělení uskutečnilo už tolikrát, že se přenášený genetický kód stává ovlivnitelnějším, což to může mít za následek výskyt defektů u novorozenců.

3. Dcery dokáží změnit muže víc, než jejich synové

Efekt, jakým dokáží dcery ovlivnit pohled svých otců na svět se sleduje už dlouhých 25 let, a to s velmi podobnými výsledky. Scott Coltrane ve své knize Rodinný muž to popisuje velmi dobře, když říká, že muži s dcerami "se stávají více citlivější k diskriminaci - obraz děvčat ve společnosti a jejich sexualitě, násilí vůči ženám a neporovnatelnými šancemi v zaměstnání."

Profesorka ekonomiky na univerzitě v Yale Ebonya Washington též připravila podobný výzkum s téměř shodnými výsledky. Zaměřila se na zvláštní fenomén: pozorovala americké kongresmany při rozhodování se o 20 předložených návrzích ženských problémů. Přišla na to, že čím víc měl ten - který kongresman dcer, tím byl náchylnější o daných otázkách pozitivně hlasovat.

4. Muži se dokáží s bolestí vypořádat lépe, než ženy

To není nic, co by ženy rády slyšely, ale výzkumy znovu a znovu ukazují, že to je pravda. Tady bychom neměli tento jev vysvětlovat tím, že muži ze sebe rádi dělají "macha", skutečné rozluštění se skrývá v hormonu zvaném estrogen.

U žen se hladina hormonu mění jako jarní počasí takřka každý měsíc. Úroveň těchto hormonů vzrůstá v průběhu menstruace a těhotenství. Ony potom vylučují endorfiny, které upraví senzory v mozku tak, že jsou více odolné vůči bolesti. Když je hladina estrogenu naopak nízká, stane se podvědomá ochrana proti bolesti méně efektivní.

Jinými slovy je tolerance vůči bolesti věcí hormonů. Třeba však uznat, že v extrémních situacích se dokáží ženy vypořádat s bolestí bravurně - porodit dítě totiž není kopanec do koulí.

5. Manželství nadržuje mužům

Psycholog z washingtonské univerzity Neil Jacobson tvrdí, že o polovinu méně ženatých mužů je náchylných k depresím než vdaných žen. Jemnější část lidstva vstupuje do manželství s vysokými očekáváními. Potom se ale často střetávají s nepříjemným zklamáním.

Podle výzkumů jsou ženy první, kdo se cítí v manželství nešťastný. Ženy se snaží manželství vrátit na původní "šťastnou" úroveň.

Věděli jste, že je dokázané, že se muži vyspí lépe, když mají v posteli ženu? Ženy se ale mnohdy raději vyspí samy.