Neurologové, kteří zkoumali mozky fotbalových fanoušků při sledování zápasu, zjistili, že pohled na jejich skórující tým u nich okamžitě odstartoval aktivity v té části mozku, o níž je známo, že je spjata i s pocitem intenzivní rozkoše a se sexuálním vzrušením.

Při promeškané gólové příležitosti nebo během hry byly aktivovány odlišné části mozku. Badatele z Institutu neurologických věd při nemocnici Southern General Hospital v Glasgowě jsou přesvědčeni o tom, že jsou vůbec první, kdo mozky diváků během fotbalového zápasu sledoval.

Při práci na studii, o níž tento týden psal odborný časopis Psychiatry Research Neuroimaging, použili vědci mozkový snímač ke sledování devíti zanícených fanoušků fotbalového týmu Glasgow Rangers. Pozorovali je při sledování série videozáznamů gólů vsítěných jejich týmem. Každý klip trval čtyři vteřiny, aby se předešlo znuděnosti. V zájmu porovnání byla mozková aktivita kontrolována také při sledování 30 záběrů zachycujících promarněnou gólovou šanci a 52 klipů zachycujících hru bez gólové příležitosti.

Výsledky ukázaly, že aktivita v oblasti mozku ve vědecké hantýrce nazývané ACC (anterior cingulate cortex) byla výrazně vyšší, když gól padl, než když míč minul branku nebo se na hřišti odehrávala běžná hra.

Při jiném výzkumu bylo zjištěno, že ACC je také vysoce aktivní v době intenzivní rozkoše a uspokojení. Jedna studie zkoumající sexuální stimulaci u mužů a žen dospěla k závěru, že ACC je jednou z mozkových sfér souvisejících se sexuálním vzrušením u obou pohlaví.