U žádného z českých masových vrahů je méně jisté, kolik lidí vlastně zabil. Snad jedině vražedkyně nemluvňat Eva Fikáčková může zdravotnímu asistentovi Petru Zelenkovi konkurovat v těchto mrazivých statistikách.

Eva Fikáčková dostala v roce 1961 provaz za dvě dokázané vraždy, údajných deset mrtvých dětí může být jen výplod urbanistické legendy.

Apokalypsa

Petr Zelenka dostal doživotí za sedm vražd, ale on sám přiznal, že podal „lék“ heparin nejméně dvaceti pacientům, z nich podle něj deset vykrvácelo. To z něj činí z velkým předstihem nejhoršího masového vraha české historie, mutanta nacistického doktora Josefa Mengeleho a amerického Jacka Kevorkiana,  přezdívaného doktor Smrt.

Fotogalerie
14 fotografií

Kdybychom jeho konání přirovnali k apokalyptickému obrazu, pak by vypadal takto: Hala plná lůžek s nemocnými starci a stařenami.

Zpod zplihlých dek vzpínají vyzáblé ruce k muži uprostřed, pohlednému usměvavému blondýnovi v bílém plášti s velkou injekční stříkačkou v ruce.

Na muže dopadá rozervanou střechou proud temného světla. V rohu obrazu se od Aeskulapově hole plazí had.

Zatímco řecký bůh Aeskulap měl schopnost oživovat mrtvé, Petr Zelenka konal opak.

Otec

Vraždit začal v Havlíčkobrodské nemocnici na jaře roku 2006. Stalo se tak poté, co byl povýšen na vedoucího směny, něco jako vedoucí sestru. Záhy zjistil, že když zabije některého pacienta, s největší pravděpodobností se na to ani nepřijde, natož aby byly důkazy.

Podle výpovědi Zelenkova známého byl hlavní vrahův osobní problém ten, že se jeho otec, zapřísáhlý katolík, nedokázal vyrovnat s jeho homosexuální orientací. Otec pak svého syna u soudu mocně bránil.

Zelenka prý bylkvartální piják. Když pil, tak na doraz, když ne, tak pracoval do zemdlení. Byl pilný a důsledný. Záhy věděl o lécích skoro všechno a chtěl si jejich účinky ověřit v praxi.

Mengele

Podle svých slov, začal s léky „experimentovat“. Nejprve s inzulínem, a to již o rok dříve, než zemřela jeho první prokazatelná oběť. Na pacientech tajně zkoušel účinky roztoku kuchyňské soli a prášků na spaní.

Oběti však zabíjel nejen z „vědeckých“ důvodů. Jedné pacientce píchl smrtící injekci, protože „byla protivná“, jiné proto, že „byla stará a stejně by umřela“. Nejmladší oběti Petra Zelenky bylo 57 let.

Vrahovo řádění odhalil primář nemocnice, kterému bylo podezřelé, že na oddělení umírá podezřele mnoho pacientů na vykrvácení. Když si pak vzal Zelenka dovolenou, záhadná úmrtí přestala.

Petr Zelenka byl zatčen 1. prosince 2006, většinu soudu proplakal.