Ind usiluje o zápis v Guinessově knize rekordů coby nejstarší člověk na zemi. Pokud by se jeho věk prokázal, překonal by i doposud nejstaršího Japonce Jiroemona Kimuru (1897–2013), který se dožil 116 let a 54 dní.

Sivananda má přitom v pasu i dalších dokladech v kolonce datum narození napsáno 8. srpna 1896. Narodit se tak měl ve stejný rok, kdy na britském trůnu usedla královna Victoria. Kromě měnících se panovníků byl svědkem i obou světových válek, zažil i rozvoj automobilismu a elektrifikace.

Čemu vděčí za tak dlouhý život? Podle jeho vlastních slov je za tím přísný celibát. „Když se musíte starat o sexuální tužby a věnovat se ženám, vezme vám to mnoho životních sil. Já za svou dlouhověkost vděčím celibátu, disciplíně, jídlu bez ostrého koření a józe,“ popisuje 156 centimetrů vysoký Swami, který pochází z města Váránasí. Zde prožil i celý život jako mnich.

Na otázku, zda mu sex v životě nechybí, odpověděl jen: „Světské věci mi nepřinášejí žádnou radost.“ Těžko říct, zda sexuální půst opravdu dokáže prodloužit život, ovšem Sivanandův životní příběh je obdivuhodný.

Ačkoliv se narodil v chudé rodině, jeho zdraví tím nikdy nijak neutrpělo. Dokonce prý nikdy nebyl v nemocnici a ani ve 120 letech nepotřebuje péči lékařů. Pro udržení kondice a zdraví cvičí několik hodin denně jógu. „Já nikdy nespal v posteli a nikdy jsem nepoužil polštář,“ dodává mnich.

Fotogalerie
11 fotografií