Ke gerontofilii a případu Martina Č. (45) se vyjádřila i sexuoložka a spisovatelka Laura Janáčková. 

Gerontofilii řadíme mezi parafilie – poruchy sexuální preference. Je popisována jako citová náklonnost a preference partnerů, kteří jsou zpravidla ve věků rodičů či prarodičů parafilika. Dále je charakterizována schopností se do nich zamilovávat, s touhou po fyzické přítomnosti nebo po orgasmických aktivitách k těmto osobám. Obecně se sexuologové, stejně jako u ostatních parafilií, shodují, že se jedná o preferenci celoživotní. Nelze ji tedy měnit nebo vyléčit.

Jedinec pouze může modifikovat své chování a nevyhovět své sexuální touze. Hlavní faktory, které jsou určující pro takto změněnou sexuální motivaci, jsou biologického původu. Gerontofil  tedy opakovaně prožívá intenzivní sexuální touhy a fantazie s preferencí výrazně starších osob.  Pokud není gerontofilie spojena s jinou deviací, není tato parafilie společensky nebezpečná. U vámi uvedeného muže, který randí s o 30 let staršími ženami, záleží na motivaci. Ta může být sexuální, ale též bez sexuálního podtextu např. vypočítavost, snadná dosažitelnost, osobní nejistota, psychická nestabilita atd.

Mohl byste se nám na úvod představit? Kolik vám je, v jaké branži pracujete a co děláte ve svém volném čase?

Děkuji za pozvání. Je mi 45 let a pracuji na obecním úřadě. Klasická kancelářská – možná i jiná – krysa. Mé koníčky jsou prosté: sex, erotika a vše, co s tím souvisí. Jo a píšu paměti. Chci se vyrovnat Casanovovi i literárně.

Kdy jste poprvé zjistil, že vás přitahují výrazně starší ženy?

Psychologové kladou kořeny všeho do dětství, takže to, co jsem prováděl s vlastní babičkou o školních prázdninách, asi nějaký vliv má. Ale o sex nešlo. O panictví mě připravila až učitelka na střední ekonomce. Byla starší o víc než 30 let a taky už babička. A její přístup ke mně chci od té doby zažívat stále znova! Její „přijď, kdykoli budeš chtít“, odpor ke chráněnému sexu a naprostá lhostejnost k tomu, jak žiji, když nejsem s ní, to prostě nejde zapomenout – zvlášť když běžná žena nabízí pravý opak… Takže jsem měl velmi brzy jasno. Shodou okolností jsem se pak hned v prvním zaměstnání ocitl v kolektivu skoro samých žen předdůchodového nebo i důchodového věku – to byla má posilující dávka, která mou imunitu vůči mladým ženám stvrdila. 

Promiňte mi to, ale vy sám nejste zajíček, ale dospělý chlap. O kolik let starší ženy vás přitahují? Kolik jim tak je?

Tady se dostáváme k velké potíži gerontofilů. Jestliže mi od útlého mládí přišlo ideální, když je žena aspoň o 30 let starší než já, tak dnes je mi 45, a kdybych měl přísně dodržovat pravidlo, už jsme u žen na cifře 75 a výš… Můžete namítnout, že dříve či později sám dosáhnu věku mé odpanitelky, takže by mi pak měly stačit vrstevnice, ale bohužel věkový rozdíl je pro mě také důležitý… Potřebuji někoho, kdo je šťastný z mého v uvozovkách „mládí“ a navíc žije v jiném než mém světě. Vyprávění o Husákovi mě nebaví, toho pamatuji i já. Z toho důvodu mám trochu obavy z budoucnosti, protože jestli se dožiju šedesátky… No počítejte sám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.