Paní Janu (40) velmi zlobí přístup jejího manžela Viktora (43) k životu.

Ona sama vede personální oddělení v jedné bance a všechno si musela vybojovat vlastními silami. Postupně si zvyšovala kvalifikaci, postupovala v pracovním postavení, porodila a vychovává dnes tříletou dceru.
Ale Viktorova životní cesta je naprostý opak. Rodiče mu dokázali poskytnout dobré zázemí, ale on po hádce s otcem přerušil studium ekonomie. Pak se ucházel o místo na poště, kde pracuje dodnes. Kariéra ho vůbec nezajímá. Zatímco Jana je věcná, praktická a rozumná, Viktor má plno nereálných snů. Teď například chce jít studovat umění, touží stát se úspěšným malířem.

<strong>Něco záleží na temperamentu</strong>
Snílek má hodně rysů ze sangvinika. Vyniká hravostí, zvědavostí a tvořivostí. Je důvěřivý (až naivní), až do dospělosti si uchovává velkou dávku dětské prostoty. Určitě vás nebude nudit, neustále vás bude něčím překvapovat. Rád experimentuje, stereotypy ho ubíjejí. Snadno se nadchne, ale mnoho věcí nedotáhne do konce. Nedokáže pochopit, že by problém mohl být i na jeho straně. Často střídá zaměstnání. Mezi jeho negativní stránky patří náladovost, povrchnost, nestálost a lehkovážnost.

<strong>Sladké snění</strong>
Snílkové mají ve zvyku snít za bílého dne s otevřenýma očima. Málokdy však sní o rutinních nebo o praktických záležitostech. Spíš se pohybují na obláčku a přemýšlejí, čeho by mohli dosáhnout, kdyby... Příjemný pocit ze snění jim úplně stačí, často se pro ně stává úkrytem před nejistým a zraňujícím vnějším světem. Neplodné denní snění je projevem dětinskosti, strachu a neschopnosti vyrovnat se s životními těžkostmi,&quot; píše ve své knize známý psychoanalytik Bachelard.

<hr />

<u><strong>CO JANĚ VADÍ NA VIKTOROVI:</strong></u>
Žije ve světě fantazie.
Často sní s otevřenýma očima. Nezajímá se o reálný život.
Nezáleží mu na tom, že když dá výpověď v práci, rodina přijde o jeho příjem.
Zapomíná, že má odpovědnost i za dceru.

<strong><u>CO VADÍ VIKTOROVI NA JANĚ:</u></strong>
Neustále mě zahrnuje výčitkami. Brání mi v mojí tvořivosti.
Vždycky plánovala a stále plánuje náš život.
Chce, abych obětoval své sny pro rodinu.

<hr />

<strong>CO NA TO ODBORNÍK?</strong>

<strong><em>Mgr. Michaela Sokoliová, psycholožka</em></strong>
Janu partnerovo snění zpočátku určitě přitahovalo. Vztah byl plný romantiky a sladkých slov. Ale toho se člověk nenají. Důležité je, jestli Viktor svým nereálným sněním nepřekročil únosnou hranici. Život je ale zajímavější, když neděláme jen věci, které jsou naší srdeční záležitostí (v práci i v jiných oblastech), ale když naopak dáváme srdce do věcí, které děláme.
Na problém jejich vztahu se však musíme podívat i z jiného úhlu: není Viktorovo snění jen krycím manévrem pro hlubší krizi vztahu, která pramení jinde? Manželé by se měli podporovat ve svých profesích, v plánech a snech a pomáhat si při jejich naplňování.