To první český průvod z konce června pořádaný v Brně skončil málem fiaskem. Jeho zkrácené verze se účastnilo pár stovek duhových lidí, proti nimž ostře zaútočili radikálové. Čtěte zde.

Pořadatelé využili Eura 2008 a jejich průvod i hesla odkazovaly na fotbalový svátek, který skončil před více než dvěma týdny. "Už žádné další ofsajdy!" skandovali gayové a lesby v průvodu. Snažili se tak získat u veřejnosti podporu pro manželství osob stejného pohlaví, které v silně křesťanském Rakousku zatím nemá dostatečnou parlamentní podporu, aby mohlo být uzákoněno.

Průvod měl jasně politický motiv, snažil se vytáhnout ožehavá společenská témata týkající se diskriminace a rovných práv všech osob bez ohledu na orientaci. A to jen pár dní poté, co vláda oznámila konání předčasných parlamentních voleb v září.

K průvodu se symbolicky připojili Sociální demokraté, kteří vůbec poprvé za celou historii podpořili homosexuály tím, že před parlamentem vyvěsili dvě duhové vlajky. Přímou podporu průvodu účastí svých členů vyjádřili dnes opoziční Zelení.

Zajímavější však byl počin jednoho vídeňského radního z konzervativní politické strany, který se v pátek zahalil do duhové vlajky a propagoval myšlenku, že práva gayů nijak nenarušují tradiční pojetí rodiny podporované jeho stranou.

Do průvodu se zapojili také pouliční uklízeči, kteří ve svých tradičních oranžových úborech nesli transparenty s heslem: "Milujte se a nedělejte nepořádek!"