Pacientky po léčbě tohoto zhoubného nádoru totiž měly změněnou hladinu některých pohlavních hormonů, ale přesto žily kvalitním sexuálním životem. Vše záviselo spíš na jejich přístupu a psychickém naladění než na hormonální úrovni.

Operace rakoviny děložního čípku často zahrnuje také odstranění vaječníků, čímž se sníží nebo odstraní produkce testosteronu. Tento hormon hraje klíčovou roli v sexuálním chování mužů i žen.

"Naše objevy dokazují existenci rozšířeného zájmu a uspokojení v sexu při absenci klíčového hormonu a podtrhují význam nehormonálních složek sexuálního zájmu a uspokojení... To může znamenat, že sexuální uspokojení je méně o biologii a více o psychologii," tvrdí vedoucí autor studie Howard Greenwald.

Ženy po operaci a léčbě rakoviny děložního čípku prý v prvních měsících až letech bojují s tím, co považují za útok na své sexuální orgány a identitu. Ale po šesti letech od operace se sexuální touha a požitek z pohlavního života vrátily do normy. Více než 80 procent pacientek, které operaci a léčbu přežily, uvádělo po šesti letech, že je sexuálně aktivní.

"Tyto objevy jsou důležité, protože veřejnost zdůrazňuje hormonální roli při sexu a farmaceutický průmysl je připravený vytvořit celou novou generaci hormonálních léků pro ženskou sexualitu," dodal Greenwald. Podle něj je však v tomto problému důležitější řada nebiologických faktorů jako mentalita osoby, vztahy a prostředí.

Orgasmus u žen prozradí chůze. Více zde!