Ženy s vysokou hladinou tohoto mužského pohlavního hormonu mají tendenci vybírat si především macho drsňáky typu Daniela Craiga či Bruce Willise. Pokud oni mají hladinu testosteronu vyšší, líbí se jim naopak ženy velmi femininní typu Natalie Portmanové či Scarlett Johanssonové.

Odborníci z University of Aberdeen tvrdí, že hladina testosteronu ovlivňuje nejen chtíč, ale také volbu partnera podle rysů tváře. Maskulinní muži a femininní ženy dávají totiž vzniknout extra zdravým potomkům.

Ben Jones, Lisa DeBruinová a Lisa Wellingová pracovali na odhalení principů, podle nichž si hledáme ideálního partnera. Hladina testosteronu podle nich v tom hraje významnou roli.

"Lidé dávali přednost různým typům tváří při sezení, kdy byla hladina jejich testosteronu vysoká, a jiným tvářím tehdy, když byla naopak nízká. Když měli muži vysokou hladinu testosteronu, byli více přitahování femininními ženami. Když měly vysokou hladinu tohoto hormonu ženy, líbili se jim víc naopak zase maskulinní muži," uvedl doktor Jones, podle něhož se tak příroda snaží zajistit, aby se lidé pářili s vhodnými protějšky, s nimiž mohou zplodit nejzdravější děti.

"Máme tendenci si myslet, že přitažlivost je v průběhu času poměrně neměnná. Nicméně naše závěry ukazují, že přitažlivost je ovlivněna fluktuacemi testosteronu v krvi," dodala doktorka Wellingová.