Meteorit o odhadované délce mezi patnácti a pětatřiceti metry byl Zemi opravdu blízko. Jeho průletová trajektorie se rovnala zhruba poloviční vzdálenosti mezi Zemí a měsícem. Dle vědců byl asi tak stejně velký, jako tzv. Čeljabinsky meteorit, který dopadl v roce 2013 v Rusku.

Dá se předpokládat, že kdyby dopadl na zemský povrch, způsobí zhruba stejnou škodu. Meteorit z roku 2013 zranil během svého dopadu skoro tisíc lidí a tlaková vlna vyrazila okna tisíců budov do vzdálenosti až 100 kilometrů od místa dopadu.

Tento konkrétní meteorit, který nese označení 2017 AG3, byl vědci spatřen pouhý jeden den před průletem kolem Země. Má eliptickou dráhu letu a předpokládá se, že Zemi mine znovu 28. prosince 2017. Z oficiální zprávy, zveřejněné na konci roku 2016 Bílým domem vyplývá, že je Země nepřipravená na možný blízký průlet či dokonce střed s jakýmkoli vesmírným objektem typu meteoritu, asteroidu nebo komety.

Jako řešení situace se nabízí vývoj technologií, které má NASA k dispozici, aby byla schopna zachytit opravdu všechny prolétající vesmírné útvary dostatečně dlouhou dobu před tím, než se přiblíží povrchu naší planety.