Temná vánoční legenda o Krampusovi patří k těm úplně nejstrašidelnějším. Její popularita a známost v posledních letech vzrostla. Může za to i spousta vánočních hororů s tematikou Krampuse. Ve městech se dokonce pořádají strašidelné průvody plné nejrůznějších Krampusů, kteří jsou naštěstí jenom převlečení lidé v děsivých maskách.

Příšera z Alp

Legendy však praví, že Krampus byl skutečně několikrát spatřen v oblasti německých Alp v době ještě před rozšířením křesťanství. Rohatý netvor pak začal úřadovat nejenom na území dnešního Německa, ale i Rakouska, Maďarska, Itálie a dokonce Česka! Dnem, kdy chytal a pojídal své oběti, byl vždy 5. prosinec, když chodil po vesnicích se sv. Mikulášem.

Zatímco ten obdarovával hodné děti, zlobivé se staly obětí Krampuse, který je bez smilování sežral. Noci, kdy se objevoval, se od té doby říká Krampusnacht (doslova Krampusova noc). Slovo krampen znamená v dávno zapomenuté staré horní němčině pařát, což jasně odkazuje na Krampusovy smrtící drápy, kterými trhá svou potravu.

Příchod Krampuse prozradí řinčení řetězů

Krampus také děti nabodává na své ostré rohy, které dosahují délky i přes půl metru. Během chladných zimních nocí zahřívá toto mýtické stvoření silná a zapáchající smrt. Zlobivé děti, které se bojí Krampuse, musí pozorně naslouchat. Jeho příchod totiž oznamovalo řinčení těžkých řetězů, kterými je ověšen. S těmito děsivými čerty rozhodně nejsou žerty.

Fotogalerie
82 fotografií