Už jste také zažili, že jste v obchodě chtěli koupit vajíčka, ale nemohli jste najít balení, které by nemělo nějaké vajíčko rozbité? Takovéhle vajíčko se jen tak nerozbije! Drží ho pohromadě pevná tenká blána, a ta snese mnohem více otřesů i tlaku než křehká skořápka.

Jak takové vajíčko vyrobit? Kuriózní postup nabízí video na Youtube. Nejprve je potřeba vajíčko úplně ponořit do octa a nechat ho tam celé dva dny, tedy 48 hodin. Během této doby kyselina v octu pomalu reaguje s uhličitanem vápenatým, který tvoří skořápku vajíčka a během dvou dnů ji úplně rozloží.

Vejce je pak potřeba z octa opatrně vyjmout, vložit ho do nádoby s čistou vodou a důkladně z něj omýt zbytky skořápky. A skákající vajíčko, ve kterém žloutek drží perfektně na svém místě, je na světě!

Jak je možné, že se vajíčko bez skořápky nerozteče? Můžou za to podskořápečné blány, které má slepičí vejce dvě a které se skládají tzv. mucinů a keratinu. Jsou velice tenké, ale zároveň dostatečně pevné na to, aby bílek i žloutek udržely pohromadě! Ale i takovéhle vejce lze s dostatečnou silou rozbít, jak ukazuje i video. Samozřejmě jako důkaz, že jde o opravdové vejce a ne o hračku pro děti!

 

 

Fotogalerie
5 fotografií