Dost možná jste i vy narazili na veřejné toalety, které působí dojmem, že hygiena zdaleka není jejich nejsilnější stránkou. Abyste se záchodu tolik neštítili a zabránili styku pokožky s bakteriemi, pokryjete prkénko vrstvou toaleťáku… Jenže to je právě to, co byste podle britských hygieniků rozhodně dělat neměli!

Díky tvaru prkének, a hlavně jejich hladkému povrchu se na nich totiž bakterie nemají šanci udržet. Toaletní papír má naopak hrubší texturu a působí jako absorbent, díky čemuž se do něj bakterie doslova vsáknou a drží se v něm.

A protože je většinou umístěn hned vedle mísy, tak tisíce organismů, které vyletí do vzduchu po každém spláchnutí, zamíří přímo na něj. Hygienici tedy radí, abyste papír na prkénko už nikdy nedávali.

Podle nových výzkumů je většina veřejných WC beztak čistší než například domácí kuchyňská linka. A když už kladete extrémní důraz na hygienu, nejlépe mít u sebe vlhčený ubrousek, kterým si prkénko před usednutím otřete.

Britští odborníci rovněž radí nepoužívat na veřejných WC elektrické vysoušeče rukou. Ty totiž mají tendenci rozfoukávat usazené bakterie, které se tak dostanou přímo na vaše právě umyté ruce.

Co říká epidemiolog

„Velké bakteriální riziko nákazy bych na společných záchodcích neviděl. Snad jen v případě, že bylo prkénko kontaminováno stolicí hodně nemocného člověka, například se žloutenkou,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar.

„Pokud navštívíte WC ve vlaku, restauracích či na letištích, doporučuji tento postup: Nejprve otřít prkénko toaletním papírem a pak si ho teprve obložit. Některé toalety jsou už dnes vybaveny papírovou pokrývkou prkénka nebo dokonce dezinfekcí. To je úplně nejlepší řešení, jak zabránit nějaké nákaze,“ vysvětluje.

Blesk svým čtenářům radí: Noste při sobě dezinfekční kapesníčky nebo malé balení antibakteriálního gelu. A máte vystaráno!

Fotogalerie
6 fotografií