Vlastně skončila jedna velká etapa dějin, která se ukázala být slepou uličkou. Bývalý kubánský prezident Fidel Castro (85) se vzdal v úterý dne 20. 4. 2011 funkce předsedy Komunistické strany Kuby a jedna ze žhavých variant lidu jako takového tak lehla opelem. Předsednické křeslo přenechal svému bratrovi a úřadujícímu prezidentovi Raúlovi (80).

Trh

Na sjezdu se poprvé po pěti letech, kdy se Fidel stáhl kvůli nemoci do ústraní, oba bratři objevili společně. Fidel svou přítomnost na sjezdu předem neohlásil. Působil zesláble a odborníci se shodují, šlo skutečně o velkého vůdce, a ne o jeho dvojníka.

Přítomnost bývalého prezidenta znamenala, že podporuje svého bratra a jeho ekonomické reformy, kreré by byly za Fidelova panování zcela nemyslitelné.

Opusťme řeč symbolů a vraťme se k peněženkám. Reformy prezidenta Raúl jsou pozvolné a každou z nich doprovází ujištění, že jde krok, který je vývojovým stádiem současného komunistického systému.

Pokrok

Ve skutečnosti však je jen otázkou času, kdy bude na Kubě zavedeno tržní hospodářství, které má vzhledem k levné pracovní síle, atraktivitě místa a vzdálenosti od Spojených států obrovský potenciál.

Jedním z drobných krůčků prezidenta Raúla směrem k volnému trhu je ten, že poprvé od komunistické revoluce v roce 1959 teď Kubánci mohou prodávat a kupovat byty pro sebe nebo své děti.

Od bytů není daleko k domům a od těch je jen kousek k pozemkům. Experti nejsou jednotní v předpovědích, kdy dojde k tomu, že si první Američan koupí pozemek, postaví na něm továrnu a začne zaměstnávat Kubánce.

Vize

Některé předpovědi hovoří o pěti letech, kdy bude Raúlovi 85 let, a na jedné z vedoucích fukcí se objeví mladý, svěží politik, který sice bude ctít komunistické pricipy, ale zase bude umět počítat v dolarech.

Jiné předpovědi se kloní spíše k tomu, že příštích 20 let se nestane nic podstatného. Každopádně v té době budou Fidel a jeho bratr zřejmě po smrti a nová generace Kubánců bude chtít novou realitu.

Vlastně jde jen o to, aby se z Kuby nestalo jedno velké kasino.

Ondřej Höppner