Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Klínové espadrilky 5x jinak: Trend, který ovládá léto!

11. července 2020 | 06:00

Lehce, vzdušně, komfortně, ale zároveň trendy a ryze žensky. Tak se chceme cítit v letním obutí, jež nás nabádá k dobrodružství a romantickým chvílím. Jižanské espadrilky jsou naprostou trefou do černého! Jsou nadčasové a snadno kombinovatelné. K čemu je ale nevolit?

Za tuto typicky letní obuv vděčíme temperamentním Španělům, kteří ji objevili už ve 14. století. Minimalistická a jednoduchá obuv vzhledem ke své splétané podrážce měla chránit nohy od rozpálené země. Jsou tedy charakteristické svou jutovou podrážkou, pro kterou dříve Katalánci používali pevnou trávu, neboli „espart“. Tak vznikl již známý název espadrilky.

Mají samozřejmě mnoho stylů a podob. Ploché, s otevřenou špičkou, nebo naopak s uzavřenou. Totéž platí pro paty – otevřené ve stylu slingback nebo uzavřené, evokující plátěnky. My se ale zaměříme na klínový podpatek a extravagantní vázání kolem kotníku a lýtka. S tímto typem budete mít nohy jako řecká bohyně – nebo vlastně španělská?

Podívejte se na výběr těch nejlepších!

Pokud stále váháte nad touto investicí, přesvědčíme vás, že se opravdu vyplatí!

#1 Podpatky nebyly nikdy pohodlnějšími a praktičtějšími. Nejenže v nich vydržíte chodit celý den, ale jsou vhodné i na zahradní párty, jelikož se nemusíte obávat, že se vám noha bude zabodávat do zeminy vzhledem k jehlovým podpatkům. S tímto obutím budete mít pevnou půdu pod nohama, a to doslova!

#2 Fakt, že jsou nadčasové, není jenom prázdné klišé. Jsou tu s námi každou sezonu a dokazují, že patří k základní výbavě letního botníku.

#3 Pokud do vašich srdcí patří vévodkyně Kate z Cambridge, jistě vás potěší, že i ona s oblibou nosí právě tyto espadrilky na klínku. Volí je nejčastěji k midi šatům. A kdo by nechtěl nosit podobnou obuv jako samotná vévodkyně – módní ikona?

#4 Tato investice vám peněženku rozhodně nezruinuje. Pořídíte je za pár set korun.

#5 Jsou snadno kombinovatelné a hodí se téměř ke všemu. „Téměř“ nezmiňujeme ale jen tak náhodou. Čeho se vyvarovat při jejich nošení? Na to si ještě chvíli počkejte!

Jak tuhle letní obuv neotřele kombinovat?

Netradiční overal

Léto není jen o šatech a šortkách. Nebojte se overalu, móda je především hrou a zároveň lehkou edukací ke vnímání vlastního těla. A třeba právě overal přilne k vaší postavě jako ulitý. Je nejen pro štíhlé vysoké dámy, ale i pro malé s lehkým bříškem a malým poprsím. Pokud zvolíte látkový či jiný opasek, výraznější rukávy a výstřih do V, postava se vám opticky prodlouží a zároveň vyrovnáte tělesný nesoulad.

Kraťasy paperbag v hlavní roli

Šortky s vysokým pasem a výraznými sklady jsou nyní na módním výsluní. A když k nim ještě zvolíte přírodní obuv na zavazování, trendy outfit je na světě! Vzhledem k tomu, že šortky disponují výrazným pasem, zvolte k nim jednoduchý top – vzdušnou halenku bez přílišných vzorů či top s krajkou na špagetových ramínkách.

S netypickou sukní

Sukně jsou ryze ženskou záležitostí a tak často je neoblékáme. Pokud ale na ně občas padne volba, sázkou na jistotu je plisovaná sukně, která je na módním výsluní. Zkuste i o něco originálnější kousek. Třeba bílý denim nebo výrazný vzor.

Pozor na střih kalhot

Jistojistě se klínové favoritky hodí i k zahaleným nožkám v kalhotách. Zpozorněte ale u jejich délky. Hodit se k nim budou široké kalhoty culottes, mom jeans, ale i cigaretové džíny či jiné kalhoty tohoto typu. Mají ale jedno společné – délku nad kotníky. Rozhodně by nohavice neměly zakrývat boty, a tak nevhodným střihem budou zvonové, skinny či rovné kalhoty v prodloužené délce.

Kontrastní šaty

Šaty jsou bezpochyby zásadním oděvem léta. Zkuste si ale pohrát s jejich kombinací. Pokud volíte minimalistické v jednolité barvě, zvolte k nim výrazné espadrilky. Třeba v kanárkově žluté, smaragdové či růžovo-oranžové. Svěží kombinace, které ozvláštní váš look. Vhodnou kabelkou pak bude kulatá ratanka.

Autor: Žaneta Podlahová