Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jedni ho milují, druzí nenávidí: Co všechno s vaším zdravím dokáže česnek?

...
24. září 2020 | 06:00

Jeho nezaměnitelnou chuť i pronikavou vůni pozná každý z nás. Spousta pokrmů by se bez česneku neobešla, zároveň je ideální také pro léčbu celé řady nemocí. Tato nepříliš voňavá potravina v sobě totiž ukrývá nespočet zdravotních benefitů!

Česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, je druh celosvětově známého koření z čeledi amarylkovitých. Cibule (takzvaná palice) se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy. 

Účinné látky česneku

Česnek má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná alicin. Ta je také zodpovědná za celou řadu zdravotních účinků česneku a je považována za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

„Česnek obsahuje také cholin, jodvitaminy AB1B6, éterické oleje a glykosidy,“ popisuje koření bylinkářka Markéta Janďourková. Lze říct, že obsahuje alespoň malé množství od všech základních živin, které člověk potřebuje pro správné fungování organismu. „Díky tomu podporuje vykašlávání, působí antisepticky, povzbuzuje organismus a snižuje krevní tlak,“ vyjmenovává jeho pozitivní účinky bylinkářka.

Náš tip: Vyzkoušejte si uvařit poctivou česnečku. Zahřeje vás a pomůže i na kocovinu.

Léčba česnekem

Odborníci se shodují, že pravidelná konzumace česneku zlepšuje funkce imunitního systému. Klinická studie trvající 12 týdnů prokázala, že lidé, kteří denně jedli česnek, měli o 63 % nižší četnost nachlazení v porovnání s kontrolní skupinou.

Vedle prevence se ale česnek hodí pro léčbu celé řady onemocnění:

Česnekový olej užívaný při mírné fyzické zátěži pomáhá snížit srdeční frekvenci u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Díky složkám, které obsahuje, má schopnost snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou vysoce rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Je účinný antihepatotoxický i detoxikační prostředek. Může napomoct prevenci a léčbě hepatotoxicity (chemicky způsobené poškození jater). Česnek obsahuje řadu živin, které mají antioxidační schopnosti, jež pomáhají předcházet oxidačním poškozením v těle, snižovat je a zpomalovat je. Pomáhá proti infekcím, a to i těm plísňovým. Likviduje i kmeny zlatého stafylokoku, bakterie E. coli nebo salmonely.

Látky obsažené v česneku spolehlivě bojují s plísňovými kožními infekcemi, jako jsou pásový opar nebo mykóza nohou. Vedle toho česnek také podporuje růst vlasů a nehtů. Protisrážlivé vlastnosti česneku působí jako prevence vytváření krevních sraženin v těle. Česnekovou šťávu můžete použít k okamžitému zklidnění svědivé vyrážky či po kousnutí hmyzem.

To, na jaké další neduhy česnek zabírá, a praktické recepty proti zdravotním potížím najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...