manunu:Ono to asi není tak jednoduché ta střídavka. Je pravda, že ani jeden z rodičů nemusí platit alimenty,ale jak se například řeší kdo co koupí například dítěti. mám na mysli oblečení,boty..... například můj bývalý by to moc neřešil a holku by nechal chodit v hadrech. takže bych to byla já kdo by to nakonec koupil. Střídavka připadá v úvahu u lidí,kteří se rozejdou v dobrém a dokáží se domluvit,ale takových případů ja asi málo. Pokud se bývalí partneři neshodnou ani na tom jaké je počasí myslím, že střídavka je naprosto vyloučena.
fos:Tedy nevím, komu připadá 20 procent z čistého měsíčního výdělku jako výživné moc!? Mne např. již před třemi lety soudkyně podle judikátu vyměřila výživné ve výši 24% mého čistího měsíčního platu a neuspěl jsem ani s odvoláním. Sice se mi to moc nelíbí, ale výživné samozřejmě platím v určené výši řádně a včas. Nestěžuji si, jen chci, abyste Vy, "někteří nespokojenci" byli rádi, že nemáte výživné vyšší. Na druhou stranu je samozřejmě nutné uznat, že se přeci jen jedná o Vaše dítě, tedy krev Vaší krve a již od pradávna je snad zvykem se o své potomky řádně postarat. Je bohužel často smutnou pravdou, že děti odnášení nerozum svých dospělých rodičů, kteří se rozvedli a je postavili před hotovou věc bez toho, aniž by se je na něco ptali. Otřepaná fráze, ale za rozvod mohou vždy oba. Je katastrofální, že u nás se rozvádí každé druhé manželství, ještě horší je, že někteří tátové, často i matky výživné neplatí a to buď z trucu, nebo prostě nemají... Sebe uživí, ale své vlastní dítě ne?! Zákon je na toto jednání krátký, je zde sice dánna přímá vykonavatelnost exekucí, ale kde nic není, ani smrt nebere, navíc se exekutor kvůli nízké částce nepřetrhne. Ani trestně právní postih není až tak hrozný. Stač, když po sdělení obvinění, kdy už se nad Vámi snáží hrozba trestu, nebo dokonce kriminálu dlužnou částku uhradíte, máte zde pak dánnu účinnou lítost dle § 214 tr. zákona a máte klid. Že pak neplatíte dál nikoho moc nezajímá, druhou stranu to přestane po nějaké době bavit, když vidí, že nemá zastání ani u státních institucí.
vysta:pro p. scorpione vim že to je težké,ale nadruhou stranu co jste si nasekali to máte.Třeba zrušit telefon,internet atd. a hned bude do rozpočtu víc.
snakess:Nejveči hnus co jsem tady četl,CO JSTE SI NASEKALI TO MATE,ty chudinko jedna tady se bavime o dětech a jaky to ma dopad na jejich vychovu.A pokat vim tak na dite při početi musi byt 2 takže jsi ho taky chtela nebo chceš rict že bylo nechtenne?
jaaaa:jsem dite rozvedenych rodicu, otec, kteryho sem vzivote nevidela, mamce posila 2 tacy mesicne, ja vim, asi mam byt rada ze vubec neco, ze? ted by me chtel na stary kolena videt, ale muze mi akorat tak polibit pr*del, proc bych se mela schazet s uplne cizim clovekem ktery 15 let nevedel ze existuju. chlap kterej se nestara o svy dite neni chlap, ale neco, cemu omylem narostly koule
bleskomor:Nejsou to kecy. Moje přítelkyně právě tohoto systému hodlá využít pro svoje blaho. Není to češka, takže po rozchodu, pokud by soud přidělil dítě jí, bych dítě již nikdy neviděl, a platil bych jako mourovatej. Na dítě klidně, ale ne na ní. Je nemakačenko, a za to, že teď ze 100% živím celou rodinu měla ještě drzost mi říct, že chce mzdu za to, že se MĚ stará o dítě... Neznám Tvůj případ, ale můj by takto skončil. Proto se snažím dělat vše pro to, abych ji mohl dostat do vlastní péče. Naše dítě pro ni byl od začátku kalkul, a taková "matka" dle mého názoru nemá právo mít 90% jistotu. Nás drží pohromadě jen naše dítě, jinak jsme cizí. S její morálkou zlatokopky, kdy ji každý prokoukne a odkopne jen bude ničit dítěti život. Kolik asi bude mít dítě "tatínků"? Kolik asi peněz zbyde na dítě, když sama pracovat nechce? Jsem pro větší bič na tyhle zlatokopky, ne-li pro baseballovou pálku..
koala1:Paní ministryně svými nápady jenom odvádí pozornost od hlavního problému - že při rozvodu u nás je dítě většinou připraveno o jednoho z rodičů. Nedává se střídavá péče pod různými nesmyslnými záminkami.
vinnetouvi:Větší naději vidím v tom, že spadne klec na neplatiče. Na tzv. "otce", kteří schválně po rozvodu nemakaj (samozřejmě si načerno vydělají moho peněz), ale nechají si vypočítat alimenty 1000Kč měsíčně a ještě se chechtají, jak na bývalou sv.ni vyzráli. Určitě tak milují své dítě, když ho ožebračují. Tak na tyhle šmejdy v čele s "tatínky" z takzvané Spravedlnosti dětem dojde, aspoň je zavřou a bude od nich pokoj.
koala1:Vy budete dle vyjadřování asi velmi kultivovaná bytost. Mimochodem, kdyby bylo dítě ve střídavé péči, oba rodiče se podílejí na jeho výživě zhruba stejně a není třeba řešit žádné alimenty. Ty ostatně, zvláště jsou-li vyšší, slouží spíše jako přilepšení matkám, než samotným dětem.
scorpione:Vážený pane autore článku,
myslím,že to spíše vy se nedokážete vcítit do situace ženy,která zůstala sama se dvěma dětmi,rodičovským příspěvkem 3.800,-Kč.Když dám dohromady,co mám od exmanžela a státu,vyjde mi částka 13.000,-Kč.Z tohoto mohu ihned odečíst 6.500,-Kč nájmu,takže jsme na částce 6.500,-Kč.Z tohoto platím školu+stravné,školku+stravné,jídlo doma,spoření,telefon,oblečení,potřeby pro domácnost a milion dva dalších věcí pro 3 osoby!!!Chtěla bych vidět svého "chudáka" exmanžela,který i po odeslání alimentů má mnohem více peněz než mi tři dohromady před zaplacením podnájmu,jak by vyžil na našem místě.
Proto pane redaktore dvakrát měřte a jednou řežte.6ivot samoživitelek není v žádném případě jednoduchý a být na mateřské také není jen procházka růžovou zahradou.
A ještě pro upřesnění,ze společné domácnosti odešel exmanžel a to bez varování.opustil nás kvůli své kolegyni z práce,když náš mladší syn byl ještě batole.