Fyzik Klaus Fuchs se narodil před více než sto lety – 29. prosince 1911 ve středoněmeckém Rüsselsheimu. Přesvědčený komunista Fuchs studoval matematiku a fyziku v Kielu a Lipsku, než před nacisty prchl do Velké Británie.

Na Edinburské univerzitě si pak udělal doktorát. Na začátku války byl internován. Přestože byl brzy propuštěn, nikdy na to nezapomněl a zřejmě i to se podepsalo na jeho dalších krocích.

Získal místo na Birminghamské univerzitě a v americké jaderné laboratoři v Los Alamos, kde se podílel na vývoji jaderné zbraně. Jako zapálený komunista se rozhodl pomoci krvácejícímu Sovětskému svazu. „Mohl bych dodat mimořádně cenné informace,“ naznačil prý Fuchs koncem roku 1941 agentovi sovětské rozvědky. Pak se dalo všechno do pohybu.

Tajné informace o britském a americkém jaderném programu Sovětům předával od roku 1943. Má se za to, že Fuchsova špionáž urychlila vývoj sovětské nukleární bomby nejméně o jeden rok. Jeho zatčení v únoru 1950 pak vedlo k dalším odhalením v Británii i USA. Mezi jinými skončili za mřížemi i manželé Rosenbergovi, kteří byli v červnu 1953 za špionáž popraveni.

Za dobré chování byl Fuchs propuštěn z vězení po devíti letech. Zbytek života strávil ve východním Německu, kde pracoval jako náměstek ředitele Ústředního ústavu pro jaderný výzkum v NDR. Zemřel v lednu 1988, měsíc po 76. narozeninách.