Rekordy láme jen pár kilometrů za Pelhřimovem, na návsi v bývalém skrýšovském konzumu, který s polečně s místními hasiči přebudoval na posilovnu.

„Už jsem sem natáhl i další zájemce,“ pochvaluje si zájem o fitcentrum důchodce-rekordman. Mezi těžké činky dostal kromě místní omladiny i pětici žen.

Trénuje každý druhý den

Trénovat prý chodí téměř každý den. „Abych nepřeháněl. Běžně chodím třikrát týdně a před závody čtyřikrát,“ vysvětluje Nováček. Původem pražský vzpěrač se na Vysočinu dostal před více než dvaceti lety. „Koupil jsem tu kdysi chalupu a teď už jsem tu natrvalo,“ vypráví.

Zpočátku zvedal činky doma ve stodole, pak se ale dohodl s hasiči. Běžně dělá dřepy se 160 kilogramů vážící činkou za krkem a sní o olympijských hrách seniorů za dva roky v italské Turíně. Tam chce překonat světový rekord v nadhozu, do kterého mu chybí pět kilogramů.

„Myslím, že to ještě zvládnu, je to především o penězích. Nemám žádného sponzora a vše si hradím ze své kapsy. Když porovnávám výsledky ze světových klání za oceánem, kde jsem z finančních důvodů nikdy nebyl, tak si nestojím špatně. Mistrem světa už bych byl několikanásobným,“ zdůrazňuje důchodce.

Fotogalerie
4 fotografie